Cine sunt românii care rămân fără certificat verde de la 1 februarie. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Începând cu 1 februarie, o parte dintre români vor rămâne fără certificat verde. Este vorba despre cei care s-au vaccinat împotriva coronavirusului până pe 1 mai 2021 şi nu şi-au mai făcut doza booster.

31 ian. 2022, 12:13
Cine sunt românii care rămân fără certificat verde de la 1 februarie. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii
Cine sunt românii care rămân fără certificat verde de la 1 februarie. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Cine sunt românii care rămân fără certificat verde de la 1 februarie. Ministrul Sănătăţii a anunţat că certificatul de vaccinare expiră la 1 februarie pentru o partie dintre români.

Cine sunt românii care rămân fără certificat verde de la 1 februarie

Românii care s-au vaccinat împotriva coronavirusului până la data de 1 mai 2021 şi nu şi-au mai făcut doza booster vor rămâne fără certificatele verzi. Ministrul Sănătăţii a explicat că cei afectaţi de acest lucru vor fi românii care vor să călătorească în străinătate.

Citeşte şi Alexandru Rafila face cel mai aşteptat anunţ: „Acest val va fi ultimul, din punct de vedere al sănătăţii publice”

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, declara recent Alexandru Rafila la Europa FM.

Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anunţat executivul comunitar.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, „va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

„Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele „booster”, n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor”, a indicat acesta.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 31 ianuarie 2022. Peste 20.000 de cazuri noi şi în weekend. Rata de infectare, aproape de 20 în Bucureşti