Cine sunt românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat mai puțin de 15 ani. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, vine cu explicații

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat care sunt românii care pot beneficia de pensie chiar dacă nu au 15 ani de contributivitate.

09 apr. 2024, 13:12
Cine sunt românii care se pot pensiona chiar dacă au lucrat mai puțin de 15 ani. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, vine cu explicații
Vești proaste pentru pensionari!

Guvernanții promit că nivelul de trai va fi unul mult mai bun odată cu implementarea noii legi a pensiilor. Potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii, după schimbarea legii pensiilor, peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari.

”Avem un buget suplimentar de 25 de miliarde de lei față de ceea ce plătim în momentul de față. Acești bani se vor duce în pensiile românilor, nu merg în altă parte.

Încă de la început am vrut să valorificăm tot ceea ce semnifică contributivitate. Dacă asupra acelor venituri s-a achitat CAS, ele trebuie valorificate la calculul pensiilor.

În legătură cu punctele de stabilitate, care reprezintă cea mai mare noutate, deja am semnat contractul cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat la Casa Națională de Pensii Publice și programul informatic are în vedere aceste puncte de stabilitate, de fapt are în vedere întreaga formulă de calcul care este prevăzută în noua lege a pensiilor, iar aceste puncte de stabilitate se acordă tuturor celor care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani”, a precizat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Citește și: EXCLUSIV| Daniel Baciu, anunț de ultimă oră despre noile taloane de pensii cu noile majorări! ”Peste trei milioane de pensionari vor primi pensii mai mari”

Președintele Casei Naționale de Pensii a explicat că prin noua lege a pensiilor se vor corecta ”inechitățile cu care nu mai putem să continuăm la nesfârșit”.

”Prin noua formulă de calcul asta încercăm să facem. Să înlăturăm aceste inechități. Practic, la același număr de puncte, toată lumea să aibă aceeași pensie în plată. Asta facem prin noua formulă. Înlăturăm aceste inechități, luăm în calcul mai multe venituri decât ceea ce se ia în calcul în acest moment, avem acele puncte de stabilitate astfel încât oamenii să rămână în câmpul muncii. Bineînțeles, cei care doresc și cei cărora sănătatea le permite acest lucru. Nu este o chestiune operativă prevăzută de lege. Dar am acordat aceste bonusuri, ca să zic așa, celor care doresc să rămână în continuare și să aibă niște pensii mai mari. Acestea sunt lucruri benefice iar această lege asta face.

În urma recalculării de la 1 septembrie majoritatea pensionarilor vor avea venituri mai mari”, a declarat șeful CNPP la Realitatea PLUS.