Cine sunt românii care vor beneficia de vouchere pentru mâncare de la 1 iunie şi cum vor fi folosite tichetele sociale

Guvernul va acordara de luna viitoare tichete sociale pentru categorii vulnerabile de populaţie, în contextul creşterii semnificative a preţurilor la utilități și la bunurile de consum.

05 mai 2022, 12:55
Cine sunt românii care vor beneficia de vouchere pentru mâncare de la 1 iunie şi cum vor fi folosite tichetele sociale

Mai multe categorii de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială sau risc de sărăcie extremă, printre care pensionarii şi persoanele cu handicap mediu, accentuat sau grav, ale căror venituri nete lunare proprii sunt de cel mult 1.500 de lei, dar şi persoanele fără adopost şi cele care au ajutor social, vor primi de la Guvern vouchere pentru achiziţionarea de alimente. Voucherul social va avea valoarea de 250 lei şi va fi distribuit beneficiarilor o dată la două luni, începând cu 1 iunie 2022 până la 31 decembrie 2022, potrivit proiectul de OUG care reglementează acordarea tichetelor sociale pentru categorii vulnerabile de populaţie obţinut de Economica.net.

Citeşte şi: Marius Budăi, detalii de ultimă oră despre pachetul social pentru categoriile vulnerabile. Cum și când vor primi beneficiarii voucherele de 50 de euro şi ce se va putea cumpăra cu ele

Voucherele sociale vor fi distribuite pe suport electronic şi vor vor putea fi folosite de beneficiari doar pentru achiziţia produselor alimentare și plata meselor calde, în baza actului de identitate.

Potrivit proiectului, cardurile pe care vor fi încărcate ajutoarele sociale nu vor permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, anunţ despre vouchere şi ajutoare sociale: „Săptămâna viitoare vor fi pe masa Guvernului”

Cine va beneficia de vouchere sociale de la Guvern

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au dreptul la ajutor social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
  • persoanelor fără adăpost, astfel cum sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare;
  • persoanele care au cel mult 18 ani, aflate în întreținerea familiilor al căror venit mediu pe membru de familie este sub valoarea venitului minim garantat în plată, prevăzut de Legea 416/2001 privind ajutorul social cu modificările și completările ulterioare, mai scrie Economica.net.