Cine sunt românii care vor primi cel puţin 500 de lei gratis de la stat. Cererile se depun de azi!

Ajutor de încălzire 2022-2023. Pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile, de regulă, până în data de 15 octombrie.

16 sept. 2022, 14:26
Cine sunt românii care vor primi cel puţin 500 de lei gratis de la stat. Cererile se depun de azi!

Ajutor de încălzire 2022-2023. Facturile la energie, gaze şi, implicit la întreţinere, vor bubui în această iarnă, aşa că orice subvenţie, orice voucher va însemna enorm în bugetul unei familii.  Începând din luna noiembrie a anului trecut, la noi în țară s-a aplicat o prevedere a legii consumatorilor vulnerabili care le permite românilor să obțină ajutor financiar de la stat pentru încălzirea locuințelor. 

În categoria românilor care vor primi acest ajutor de la stat se numără cei ale căror venituri nu le permiteau acoperirea cheltuielilor pe timp de iarnă. Anul acesta, statul va acorda acest tip de ajutor social în perioada 1 noiembrie 2022- 31 martie 2023. 

Pot solicita ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei, scrie avocatnet.ro.

Pensii 2022. Anunţul zilei pentru 5 milioane de români, majorarea va fi substanţială. Când aduce poştaşul pensia mărită
Persoanele care vor să primească un astfel de ajutor de la stat trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile și sistemul de încălzire utilizat. De asemenea, pentru subvențiile pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererea și declarația pe propria răspundere trebuie depusă la primăria reședinței din localitatea unde locuiește persoana respectivă, până pe data de 15 octombrie. 

Subvenția pentru încălzire în sezonul rece o vor primi familiile care câștigă mai puțin de 1.386 de lei/ membru pe lună. În cazul celor singuri, aceștia vor primi ajutor numai dacă venitul lor lunar este de până la 2.053 lei pe lună. Iată care sunt veniturile care se încadrează pentru obținerea ajutorului de stat: 

Ajutor de încălzire 2022-2023. Ce venituri se încadrează pentru obținerea subvenţiei

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură; 
  • 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei; 
  • 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei; 
  • 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei; 
  • 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei; 
  • 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei; 
  • 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei; 
  • 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei; 
  • 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei; 
  • 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură. 

 

Banii intră pe card în septembrie! Se dau 380 de lei de la stat pentru acești angajați

Vești bune pentru români! Aceștia vor primi 380 de lei începând din luna septembrie. Vezi la ce pot fi folosiți banii.
Foarte important! Potrivit unui proiect propus de Ministerul Finanțelor, valoarea tichetelor culturale ar putea ajunge la suma de 380 de lei/ eveniment începând din această lună. Conform documentului, valoarea tichetelor culturale acordate salariaților din țară ar putea crește cu 30 de lei.

În prezent, românii primesc două tipuri de tichete culturale. Mai clar, angajații primesc tichete culturale lunare, în valoare de 170 de lei, respectiv tichete culturale/ eveniment a căror valoare este de 350 de lei.

Marius Budăi, anunţ oficial despre majorarea salariilor. Cea mai mică leafă va fi de 3000 de lei în România
Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional. Aceștia pot achiziționa bunuri și servicii culturale, conform Legii 165 din 10 iulie 2019 privind acordarea biletelor de valoare.

Biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Care este valoare tichetelor culturale
În prezent, valorile tichetelor culturale sunt de de 170lei/lună, respectiv 350 lei/eveniment. Noile valori vor fi valabile începând cu luna august, urmând să fie acordate în septembrie, și până în martie 2023, după cum este prevăzut în  în proiectul de ordin al Ministerului de Finanțe.

Angajații pot folosi tichetele culturale pentru mai multe activități. Așadar, aceștia își pot cumpăra abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau intinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor.

De asemenea, aceștia mai pot cumpăra cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format. Începând din 1 februarie2022, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card, iar cele emise pe hârtie până la 31 ianuarie 2022 pot fi folosite în continuare până la expirarea lor.

Când este valabil un tichet cultural
Fiecare tichet cultural este valabil doar dacă pe suportul electric are înscrise următoarele date:

  • numele și adresa emitentului;
    perioada de valabilitate a utilizării tichetului;
    interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute la art. 21 alin. (2);
    numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.
    Cei care pot beneficia te tichetele culturale sunt
    instituțiile publice centrale și locale pentru care avem Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006;
    operatorii economici, prin Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 iar mai apoi aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare;
    regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate;
    instituţiile financiare şi instituţiile de credit.
    Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.