Cine trebuie să mai plătească CASS pentru venituri suplimentare chiar dacă i se reține cotizație din salariu

Mai trebuie să plătesc CASS dacă sunt salariat și, practic, am plătit deja? ”Răspunsul scurt este: Da!”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali într-un interviu pentru HotNews.ro.

19 ian. 2023, 10:17
Cine trebuie să mai plătească CASS pentru venituri suplimentare chiar dacă i se reține cotizație din salariu

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), a explicat într-un interviu pentru Hotnews.ro că plata suplimentară a CASS pentru cei care plătesc deja contribuția la sănătate prin salariu pe care îl iau rămâne în continuare obligatorie pentru cetățenii români care obțin venituri din investiții.

Citește și: ANAF introduce „taxa pe stilul de viaţă”. Care români sunt vizaţi de controalele anunţate de Fisc

Codul fiscal valabil pentru 2023 prevede că din acest an CASS trebuie plătit în funcție de pragurile veniturilor, fiind vorba de 6, 12 sau 24 salarii minime în funcție de încasările fiecăruia.

”Avem o regulă generală că pentru toate veniturile din salarii și asimilate salariilor avem aplicabile toate taxele la tot venitul, indiferent de cât de mare: impozit pe venit de 10%, contribuție de sănătate de 10% și contribuție de pensie de 25%.

Avem o altă categorie de venituri din activități independente, din drepturi de autor care au alt regim fiscal. Avem impozit pe venit, dar acolo deja avem o plafonare maximală la 6, 12, 24 salarii minime.

Mai avem o plafonare pentru o altă găleată care colectează alte tipuri de venituri din investiții și restul care în anumite situații contribuția de sănătate se amestecă cu cea de activități independente.

Citește și: Schimbare radicală pentru românii cu datorii la stat. ANAF va fi obligat să facă asta înainte de a recurge la popriri

În ceea ce privește contribuția de pensie, ea nu se mai amestecă. Adică veniturile din investiții nu mai sunt considerate bază de calcul pentru contribuția de pensie”, a transmis Dan Manolescu într-un interviu pentru hotnews.ro.