Cine vrea să îşi închirieze un apartament ar fi bine să o facă vara. Vezi câţi bani se pot scuti

Persoanele care nu au locuinţă şi vor să închirieze una ar fi bine să o facă cât mai curând, întrucât vara, cea mai bună perioadă de închiriere, este pe sfârşite. Chiriile sunt mai mici pentru că studenţii sunt în vacanţă, iar proprietarii sunt dispuşi să mai lase la preţ pentru a nu sta cu apartamentele goale. Din acelaşi motiv, chiriile cresc odată cu apropierea startului anului universitar, când studenţii încep să caute locuinţă pentru anul următor.

16 aug. 2013, 06:05

Comparativ cu anul trecut, în această perioadă chiriile apartamentelor sunt un pic mai mari, dar chiar şi aşa merită, întrucât spre toamnă, când studenţii şi elevii revin în Capitală chiriile vor creşte cu 10-15%.

„Faţă de anul trecut, chiriile sunt cu un 2-3% mai mari. Odată cu trecerea verii, în momentul când studenţii vor începe să îşi caute gazde în marile oraşe, unde există centre universitare, chiriile vor creşte cu 10-15%”, a spus Daniel Crainic, director imobiliare.ro, pentru ROMÂNIATV.NET.

Tarifele de închiriere practicate în marile oraşe acoperă o plajă largă de preţuri, răspunzând atât cerinţelor unui chiriaş cu buget restrâns, cât şi ale unuia cu buget ridicat. Pe mai puţini bani pot fi închiriate apartamente în blocuri vechi (nemobilate sau mobilate modest), în timp ce preţurile maxime sunt valabile pentru unităţile locative cu suprafeţe generoase, amenajate modern şi amplasate în blocuri construite recent în centrul marilor oraşe.

Chiria începe în Bucureşti de la 150 de euro

În Capitală, preţul cerut pentru o garsonieră situată în zona centrală porneşte de la 180-200 de euro, dar ajunge şi la 450 de euro pe lună. În zona Universitate-Piaţa Rosetti, proprietarul unei locuinţe de 28 de metri pătraţi cere 210 euro pe lună. În zona Romană însă, o unitate locativă de 35 de metri pătraţi, cu amenajări de calitate superioară, are un preţ cerut de 450 de euro pe lună.

Pentru două camere, chiriile din centrul Bucureştiului pornesc de la 280-300 de euro pe lună, dar pot ajunge şi până la 2.000 de euro pe lună. Spre exemplu, o garsonieră în zona Cişmigiu are un preţ de închiriere de 300 de euro pe lună, în timp ce în zona Romană pe de altă parte, un apartament nou (din 2011), modern, cu o suprafaţă de 105 metri pătraţi, poate fi închiriat cu 2.100 de euro pe lună.

Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, ofertele pornesc, de regulă, în zonele centrale, de la peste 300 de euro pe lună şi pot ajunge la 3.000 de euro pe lună.

Chiria în cartierele normale ale Bucureştiului, Drumul Taberei, Berceni, Vitan, Titan, începe de la 150-170 de euro pe lună pentru garsoniere. La două camere, chiria în cartierele muncitoreşti ale Capitalei începe de la 190-200 de euro, în timp ce pentru închirierea apartamentelor de trei camere se percep chirii de 220.240 de euro pe lună.

Chirii în Timişoara

În oraşul de pe Bega, garsonierele situate central pot fi închiriate cu 230-250 de euro pe lună, iar preţul de închiriere pentru apartamentele de două camere începe de la 250 de euro.

Pentru locuinţele cu trei camere, chiriile pornesc de la 350 de euro pe lună şi, în funcţie de dotările apartamentelui, precum şi de zona unde se află amplasat, pot ajunge şi la 1.000 de euro pe lună. Chiriile în alte cartiere decât cele situate central în Timişoara încep şi de la 80 de euro pe lună, cum este exemplul unei unităţi locative nemobilate. Mobilate, preţurile pentru garsoniere încep de la 130 de euro pe lună. Apartamentele de două camere pot fi închiriate şi cu 800 de lei pe lună, în timp ce apartamentele de trei camere au un preţ de închiriere de la 220 de euro pe lună.

Chiria la apartament în Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, preţul de închiriere pentru garsoniere încep de la 150 de euro pe lună şi pot ajunge la 500 de euro, pentru chiria în unităţi locative situate în ansambluri rezidenţiale.

Un apartament vechi cu două camere în Bbraşov poate fi închiriat cu 200 de euro pe lună, în timp ce chiria într-un apartament nou ajunge la 1.200 de euro pe lună. La trei camere, chiriile din centrul Braşovului pornesc de la 250 de euro pe lunăşi ajung până la 1200 de euro pe lună.

Cluj-Napoca

În capitala Transilvaniei, Cluj, o garsonieră de 28 de metri pătraţi, situată în centrul oraşului, are un preţ cerut de 150 de euro pe lună. O unitate locativă de 40 de metri pătraţi, amenajată modern, are însă un preţ cerut de 400 de euro pe lună.

Preţurile pentru unităţile cu două camere pornesc de la 250 de euro pe lună; aceasta este şi chiria solicitată pentru un apartament vechi de 50 de metri pătraţi, mobilat şi utilat. La polul opus, pretenţiile proprietarului unui apartament vechi de 70 de metri pătraţi, mobilat şi utilat modern, ajung la 700 de euro pe lună.

Pe segmentul locuinţelor tricamerale, cele mai mici chirii se situează la 350 de euro pe lună, cum este şi cazul unui apartament de 68 de metri pătraţi. Pe de altă parte, preţul cerut pentru un apartament de 93 de metri pătraţi, amenajat modern, este de 900 de euro pe lună.