Cineastul ucrainean Oleg Senţov a ieşit din greva foamei

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, aflat în detenţie în Rusia, a pus capăt grevei foamei declanşate în urmă cu peste patru luni, a declarat vineri, pentru agenţia Interfax, directorul adjunct al administraţiei penitenciare din Rusia,

05 oct. 2018, 08:49
Cineastul ucrainean Oleg Senţov a ieşit din greva foamei

„El a încheiat greva foamei”, a declarat Vitali Maximenko despre Oleg Senţov, care s-a opus anexării Crimeii şi a fost încarcerat pentru „terorism” şi „trafic de arme” în Rusia, acuzaţii de care s-a declarat nevinovat. Avocatul lui Senţov nu a putut fi contactat până în prezent pentru a confirma informaţia, notează AFP.

Potrivit lui Vitali Maximenko, „cei mai buni nutriţionişti de la Moscova au elaborat un regim special pentru ieşirea sa din greva foamei”, adăugând că regizorul „a ales viaţa”. Oleg Senţov a intrat în greva foamei pe 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor „deţinuţilor politici” ucraineni deţinuţi în Rusia.

Arestat în Ucraina după anexarea peninsulei de către Rusia în 2014, el a fost condamnat la 20 de ani de detenţie la finalul unui proces calificat drept „stalinist” de Amnesty International şi denunţat de Kiev, Uniunea Europeană şi SUA, scrie Agerpres.

Ultima fotografie cu cineastul ucrainean, difuzată sâmbătă de serviciul penitenciar rus, arată un medic care îl consultă pe Oleg Senţov într-un cabinet medical, dezbrăcat până la brâu. Cineastul de 42 de ani, care are o înălţime de 1.90, a pierdut mult în greutate.

Ţările din G7 şi numeroase personalităţi din lumea culturală au cerut eliberarea lui Oleg Senţov.

În pofida declaraţiilor alarmiste ale apropiaţilor săi privind degradarea stării sale de sănătate, Kremlinul a repetat în mai multe rânduri că o graţiere prezidenţială nu poate fi acordată decât la solicitarea deţinutului, ceea ce Oleg Senţov a refuzat să facă, potrivit Agerpres.

Rusia şi Ucraina sunt la cuţite după venirea la putere în iarna 2013-2014 a pro-occidentalilor la Kiev, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi declanşarea unui conflict armat în estul separatist prorus al ţării, care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi, notează AFP.