Cinepolitica începe cu o premieră: The Lady, de Luc Besson

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Politic-CINEPOLITICA, prezintă în prima seară de festival filmul Doamna / The Lady, regizat de Luc Besson. Proiectat în premieră mondială în Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, cel mai important showcase cinematografic al lumii, şi selecţionat în cadrul festivalurilor de film de la Pusan, Roma sau Stockholm, Doamna / The Lady spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis).

15 iun. 2012, 12:46
Cinepolitica începe cu o premieră: The Lady, de Luc Besson

Joi, 14 iunie, Aung San Suu Kyi a sosit la Geneva unde a fost ovaţionată la ONU, în picioare de cei 4000 de membri, reprezentanţii celor 185 de ţări sosiţi acolo pentru conferinţa pe problemele muncii. Ştirea este transmisă de toate agenţiile de presă iar publicaţiile franceze, precum Le Figaro, au acordat spaţii ample acestui moment. Supranumită DOAMNA DIN RANGOUN, Aung San Suu Kyi este adesea comparată cu Nelson Mandela, ea însăşi fiind Preşedinta Ligii Naţionale pentru Democraţie. De fapt istoria Doamnei începe în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi fiind  secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament.

 În ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010.

Filmul lui Luc Besson a fost în atenţia criticii de specialitate din lumea întreagă iar unele dintre cele mai importante publicaţii i-au acordat spaţii ample, aşa că aveţi toate motivele să-l vedeţi la Cinema Studio , în cadrul CINEPOLITICA un eveniment la care RTV.NET participă ca partener media. În fiecare zi vă prezentâm principalele evenimente din festival.