Cinepolitica: ultima seară e despre criză

Aşadar pe 21 iunie, la ora 19,30 prima ediţie a Festivalului de Film şi Politică-CINEPOLITICA, se încheie. Filmul din seara cu pricina este Inside Job: Adevărul despre criză, în regia lui Charles Ferguson.

21 iun. 2012, 14:36
Cinepolitica: ultima seară e despre criză

Narat de Matt Damon, Inside Job: Adevărul despre criză oferă o analiză extrem de clară a crizei financiare globale din 2008, care a provocat pierderi de peste 20 de trilioane de dolari, a aruncat în șomaj și a lăsat fără case milioane de oameni, și a dus lumea în pragul colapsului financiar global. Grație unei documentări exhaustive și a nenumărate interviuri cu importanți specialiști financiari, politicieni, jurnaliști și profesori, filmul analizează apariția unei industrii ilicite care a corupt politica, legislația și mediul academic.
Originar din San Francisco, Charles Ferguson și-a dat doctoratul în Științe politice la MIT în 1989.
Între 1992 și 1994, Ferguson a fost consultantul unora dintre cele mai importante firme americane de tehnologie precum Apple Inc., Xerox sau Motorola.

În 1994, Ferguson a fondat Vermeer Technologies, una dintre primele companii axate pe producerea de software pentru internet și a creat primul instrument pentru dezvoltarea siturilor web, FrontPage.
 În 1996, Ferguson a vândut compania concernului Microsoft, care a integrat FrontPage în pachetul Microsoft Office.

Tot în 2006, cinefil împătimit fiind și aflând că nu există niciun documentar care să analizeze politica dusă de Statele Unite în Irak, Ferguson a fondat compania de producție Representational Pictures, cu ajutorul căreia a realizat două documentare, No End in Sight (nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun documentar de lungmetraj) și Inside Job.