Ciobanii ameninţă cu noi proteste. Autorităţile nu au respectat protocolul încheiat în decembrie

Ciobanii spun că autorităţile nu au respectat protocolul încheiat în decembrie când au venit în Capitală. Ciobanii susţin că în perioada următoare vor organiza proteste în ţară şi vor bloca drumuri naţionale.

01 feb. 2016, 11:04
Ciobanii ameninţă cu noi proteste. Autorităţile nu au respectat protocolul încheiat în decembrie

Ciobanii vor relua protestele în Capitală dacă Legea vânătorii nu va fi modificată.

Mii de ciobani au protestat, în decembrie, la Parlament, față de prevederile Legii vânătorii care reduc numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzic înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Potrivit asociațiilor de profil, intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit asociațiilor de profil, scrie Agerpres.

Oierii au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte: primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.

În ședința de miercuri, 16 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care prevederile legii contestate de crescătorii de animale au fost prorogate până pe 25 aprilie anul viitor.

Premierul Dacian Cioloș a explicat, miercuri, că prin amânarea aplicării articolelor din Legea vânătorii care îi afectează pe crescătorii de oi Guvernul a folosit instrumentul pe care îl avea la dispoziție fără să afecteze fundamental decizia luată de Legislativ.

Federația Agrostar, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar.

Federația este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliată UITA și EFFAT la nivel european.