Ciocniri violente între protestatarii catalani şi poliţie. Guvernul spaniol ia măsuri împotriva separatiştilor

Protestatarii din Barcelona s-au confruntat cu poliţia după ce Curtea Supremă a luat noi măsuri împotriva separatiştilor, hotărând reţinerea a cinci lideri catalani , precum şi judecarea pentru rebeliune, deturnare de fonduri sau desconsiderarea statului a altor 25.

24 mart. 2018, 08:25
Ciocniri violente între protestatarii catalani şi poliţie. Guvernul spaniol ia măsuri împotriva separatiştilor

Peste 20 de persoane au fost rănite după ce poliţia a folosit bastoanele pentru a dispersa protestatarii din zona clădirilor federale din Barcelona.

Protestele de vineri au fost organizate de o grupare separatistă înainte ca decizia Curţii să fie anunţată. Dar hotărârea a inflamat spiritele iar mulţimea a încercat să treacă de cordoanele poliţiei care protejau clădirile guvernului spaniol din Barcelona.

Protestatarii au fluturat steaguri şi au scandat slogane pro-independenţă iar unii dintre ei au ars poze cu judecătorul Curţii Supreme şi cu regele Spaniei. Situaţia a devenit violentă când unii protestatari au încercat să treacă de barajele poliţiei.

O adunare mai paşnică a avut loc în Piaţa Catalonia, în centrul Barcelonei. Un protestatar aflat acolo a spus: „Sunt două milioane de oameni care vor să părăsească Spania şi nu ne pot pune pe toţi în închisoare”.

Citeşte şi Parlamentul Cataloniei l-a respins pe Jordi Turull în funcţia de premier

Curtea Supremă a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, deturnare de fonduri sau desconsiderarea statului. Condamnările ar putea ajunge până la 30 de ani de închisoare. De asemenea, Curtea a decis că alţi cinci lideri catalani să fie reţinuţi fără posibilitate de eliberare pe  cauţiune până la procesul privind implicarea lor în referendumul din octombrie. Printre cei reţinuţi se află şi Jordi Turull care urma să ia parte la un vot în parlamentul catalan  pentru a decide cine va fi noul preşedinte regional.

 


loading...