Cioloş cere clarificări de la Ursula Von Der Leyen pe trei teme pentru ca europarlamentarii Renew Europe să o poată vota în fruntea CE

Preşedintele Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a anunţat, joi seară, că i-a transmis trei întrebări Ursulei Von Der Leyen, înainte ca europarlamentarii grupului să-I acorde susţinerea pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Întrebările vizează statul de drept, alegerea comisarilor europeni şi Conferinţa despre viitorul Europei propusă de Renew Europe.

11 iul. 2019, 19:09
Cioloş cere clarificări de la Ursula Von Der Leyen pe trei teme pentru ca europarlamentarii Renew Europe să o poată vota în fruntea CE

”I-am transmis astăzi candidatei la preşedinţia Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen o scrisoare deschisă, ca urmare a discuţiei de ieri cu eurodeputaţii noului grup din care face parte şi Alianţa USR PLUS, Renew Europe. Pentru ca grupul să-i poată oferi susţinere pentru votul din Parlamentul European, Ursula Von Der Leyen trebuie să răspundă mai concret la câteva întrebări esenţiale din perspectiva valorilor pe care Renew Europe le apără”, a scris, joi seară, pe Facebook, Dacian Cioloş.

Temele pe  marginea cărora Dacian Cioloş a cerut lămuriri suplimentare sunt statul de drept, alegerea comisarilor şi Conferinţa despre viitorul Europei.

”Statul de drept: Este nevoie de un angajament fără ambiguităţi al viitorului preşedinte a Comisiei referitor la instituirea unui mecanism similar MCV în toate statele europene; Alegerea comisarilor: Viitorii comisari europeni trebuie să aibă o experienţă politică solidă, competenţe dovedite şi să fie aleşi în aşa fel încât să existe un echilibru geografic pentru portofoliile cheie din viitoarea Comisie; Conferinţa depre viitorul Europei: Este nevoie, dincolo de susţinerea generală a Conferinţei, de exprimarea unui punct de vedere mai aplicat al candidatei despre cum ar trebui să funcţioneze şi care ar trebui să fie rezultatele acestei comisii”, a mai scris Cioloş pe Facebook.

Germana Ursula von der Leyen, candidata la preşedinţia Comisiei Europene (CE), a trecut testul în Parlamentul European (PE), un examen crucial cu un rezultat incert, în care a promis că Europa va fi condusă de un număr egal de femei şi bărbaţi, relatează AFP.