Cioloş cere Guvernului să aplice în regim de urgență scutirea de TVA și taxe vamale pentru echipamentele de protecție

PLUS cere Guvernului României să aplice în regim de urgență scutirea de TVA și taxe vamale pentru echipamentele de protecție, aduse de ONG-uri în România din afara UE, pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

24 apr. 2020, 20:09
Cioloş cere Guvernului să aplice în regim de urgență scutirea de TVA și taxe vamale pentru echipamentele de protecție

PLUS solicită această măsură în condițiile în care Comisia Europeană a decis, pe 3 aprilie, să aplice această scutire în cazul bunurilor importate, dacă sunt puse gratuit la dispoziția persoanelor care sunt implicate în combaterea epidemiei COVID-19, contaminate sau în risc de a fi contaminate. Decizia se poate, însă, aplica doar dacă importurile sunt făcute de organizații aprobate de autoritățile competente din statele membre.

„Practic, la fiecare 10 lei proveniți din donații din care se aduc măști din China, 2 lei sunt opriți ca taxe. La un milion de euro, 200.000 de euro opriți înseamnă peste 100.000 de măști care acum nu pot fi cumpărate și distribuite.

Tot ce are de făcut Guvernul ca acești bani să fie eliberați si folosiți pentru motivul pentru care au fost donați, si anume să ducă echipamente de protecție unde este neapărat nevoie de ele, este să publice o listă cu organizațiile non-guvernamentale care aduc aceste echipamente pentru a le dona și cantitățile estimate a fi aduse.

Ministerul Finanțelor a comunicat în două rânduri că va cere asta Comisiei, însă când Comisia a decis, România nu si-a mai îndeplinit partea ei de obligație si anume de a comunica această listă.

Asta este tot ce trebuie să facă, fără a da nici un leu în plus, ca decizia deja luată de Comisia Europeană să fie aplicabilă. Cu cât e mai târziu, cu atât banii necesari acum rămân blocați mai mult și fiecare zi contează”, a transmis Oana Țoiu, membru în cadrul Celulei Executive de Criză PLUS și în cadrul Biroului Național.