Cioloş dă cărţile pe faţă în privinţa fondurilor europene: Absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai. Ce acuzaţii face

Premierul Dacian Cioloş arată că absorbția efectivă a fondurilor europene pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar. "Am desțelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine", se apără premierul de acuzele oponenţilor politici.

19 aug. 2016, 10:53
Cioloş dă cărţile pe faţă în privinţa fondurilor europene: Absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai. Ce acuzaţii face

„Dacă vorbim de absorbția pentru perioada 2014-2020, din câte știu, este ceva sub media media europeană, care e la nivelul de 1,5%. Da, 1,5% media la nivel european, în vreme ce noi suntem pe la 1% și sunt încă multe state membre care nu au nici măcar atât. De ce nu e mai mult nici la nivel european? E foarte simplu.

In primul rând, – și lucrurile sunt cunoscute foarte bine, inclusiv de liderii politici pe care i-ați mentionat, absorbția fondurilor europene nu este liniară. In primii ani ai exercițiului bugetar, în cazul nostru 2014-2020, absorbția este mică – se fac acreditările instituțiilor, se lansează programele, ghidurile, licitațiile și apoi demarează proiectele. Absorbția propriu-zisă a fondurilor începe să crească semnificativ în a doua jumătate a perioadei financiare”, spune premierul Cioloş pentru Hotnews.

Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că, pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic pentru ca absorbția să poată începe anul acesta, acuză premierul.

„Acesta este încă un motiv pentru care o discuție despre absorbție azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanți ai fostului guvern. În timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autoritățile de Management, România bătea pasul pe loc.

Din punctul meu de vedere, pregătirile ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în 2013. Nu s-a întâmplat așa. Ele au început, în cea mai mare parte, odată cu venirea noastră, la sfârșitul lui 2015.

Absorbția efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, la aproape doi ani și jumătate de la începerea exercițiului bugetar, după ce am desțelenit buruienișul lăsat de cei care acum strigă de pe margine. Între timp, am lansat ghiduri și proiecte pentru 13 miliarde de euro, dintre care unele pentru autostrăzi, termoficare sau reducerea abandonului școlar. În paralel, se lucrează la pachetul de acreditare. Cel mai probabil, odată ce Autoritățile de Management vor fi acreditate, în anul 2017 Romania va beneficia de rambursari în valoare de aproape 4 miliarde de euro.

In plus, haideți să vorbim și despre exercițiul financiar 2007-2013. Când am preluat guvernarea, absorbția era de 56%. Acum absorbția pe aplicațiile de plată trimise Comisiei Europene este de 78% și lucrăm pentru a închide aceste programe cu peste 80%. În practică, acest guvern a adus în țară anul acesta încă aproape trei miliarde de euro. Calculați dumneavoastră cât înseamnă creșterea în câteva luni comparativ cu ce s-a făcut în anii precedenți”, conchide Dacian Cioloş.


loading...