Ciprian Dobre (PNL): Există posibilitatea negocierilor politice între opoziţie şi putere pe tema Constituţiei

Copreşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, fost membru al Comisiei de Revizuire a Constituţiei, a declarat luni că Ziua Constituţiei este un bun prilej de reluare a discuţiilor pe marginea modificării actului fundamental al statului şi că momentul de faţă poate oferi posibilitatea demarării unor discuţii pragmatice între opoziţie şi putere, potrivit Agerpres.
Filip Stan
08 dec. 2014, 13:24
Ciprian Dobre (PNL): Există posibilitatea negocierilor politice între opoziţie şi putere pe tema Constituţiei

Ciprian Dobre crede că întrucât anul 2015 este unul ‘relaxat din punct de vedere electoral’, politicienii se pot concentra pe problemele mari al României, Constituţia fiind una dintre acestea, şi că prin modificarea acesteia e nevoie de clarificarea unor aspecte extrem de importante.

‘Prima chestiune şi cea mai importantă din punct de vedere constituţional este votul cetăţeanului român, asigurarea securităţii acestuia. Dacă votul cetăţeanului român funcţionează corect, adică bine, şi instituţiile ce se legitimează prin vot vor funcţiona corect, deci bine. Ce înseamnă a securiza votul cetăţeanului român? Înseamnă în primul rând crearea pârghiilor necesare pentru ca votul să nu mai poată fi influenţat, adică atâtea proiecte naţionale de informare asupra a ceea ce înseamnă votul trebuie să deruleze Guvernul Românei, încât oricărui politician să-i fie ruşine de sine să mai propună cuiva, ceva, în schimbul unui vot. Atât de mare trebuie să fie presiunea socială în urma derulării unor proiecte de informare la nivel naţional’, a susţinut liderul PNL Mureş.

Dobre consideră că trebuie clarificată inclusiv forma de guvernământ, iar apoi cine reprezintă România în politica externă şi la reuniunile Comisiei Europene, primul ministru sau preşedintele, însă şi aspecte ce ţin de Ministerul Public şi de Consiliul Superior al Magistraturii.

‘CSM aparţine judecătorilor şi procurorilor. Astfel, cum a funcţionat el până astăzi? Bine sau mai puţin bine? Corpul procurorilor trebuie să fie magistraţi sau nu? Pentru că din acel moment se creează monopoluri în justiţie. În câte ţări unde există CSM-uri există consilii conduse de procurori? În niciuna. Atunci evident cele două trebuie separate clar; magistratul trebuie să rămână judecător. Iar procurorul, cu acelaşi statut, poate chiar întărit, nicio problemă. Dar nu are atribuţiile statale egale sau identice cu ale judecătorului. Şi atunci nici tratamentul juridic al organismului respectiv, şi anume CSM – nu pot fi puse pe picior de egalitate în cadrul organismului, pentru că funcţiunea statală a procurorului este una, iar a judecătorului este alta’, a susţinut Ciprian Dobre.

În privinţa reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, Dobre crede că prin Constituţie trebuie să se definească cum se pot constitui regiunile, care este patrimoniul acestora şi perioada de tranziţie în care judeţele, respectiv consiliile judeţene vor mai avea sau nu un rol tranzitoriu. Liderul liberal mureşean consideră că ceea ce va fi foarte greu de implementat în fapt va fi regimul de proprietate şi de reprezentare juridică a noului subiect de drept public care se va crea şi anume dreptul de proprietate regională.

În plus, Dobre crede că prin revizuirea Constituţiei va fi nevoie de prevederi clare cu privire la reprezentarea unei regiuni de către un consiliu regional şi un preşedinte al regiunii, la modul de alegere a acestora şi alte aspecte organizatorice.

Un alt subiect care se doreşte rediscutat, în viziunea lui Ciprian Dobre, este o nouă abordare a competenţelor celor două camere ale Parlamentului, unde Senatul să fie format, spre exemplu, din reprezentanţi ai regiunilor.

‘Susţin bicameralismul fără niciun fel de discuţie. Tradiţia noastră în România, inspiraţia noastră franceză, tot ce înseamnă organizare statală are ca argument bicameralismul’, a precizat Ciprian Dobre.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Alimentul cel mai contaminat de pe glob – este numărul 1 la pesticide și nu are adversar. Mulți români îl consumă cu drag
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc