Circ la poarta lui Ion Iliescu de ziua lui. Îmbrăcat în Moarte, protestatarul Marian Ceaușescu i-a transmis că nu a venit să-l ia, ci să-i ureze să trăiască mulţi ani

Marian Ceauşescu a mers la poarta fostului preşedinte Ion Iliescu pentru a-i ura "La mulţi ani!" cu prilejul împlinirii celor 91 de ani. Protestatarul nu a mers cu mâna goală, ci i-a dus cadouri-simbolice, care să-i amintească de morţii de la Revoluţia din decembrie 1989.

03 mart. 2021, 13:59

Marian Ceaușescu a marcat cum se cuvine ziua de naștere a fostului președinte Ion Iliescu. Deghizat în Moarte, cu capă neagră şi mască, cel mai cunoscut protestatar a ajuns la poarta lui Ion Iliescu însoţit de alţi doi protestatari. Unul dintre ei îşi pierduse tatăl în Revoluţia din 1989. Celălalt protestatar este Anemona Popescu, care, la Revoluţie, avea 14 ani şi împreună cu tatăl şi cu fratele ei au fost arestaţi pe 21 decembrie 1989, închişi la Jilava, unde au fost bătuţi şi torturaţi.

Cei trei protestatari i-au dus lui Ion Iliescu un tort pe care era scris „La mulţi ani, măi, dragă!” si „Ilici”. De asemenea, pe tort erau montate o celulă în care se afla un deţinut şi stema Republicii Socialiste România, secera şi ciocanul.

Marian Ceaușescu, circ la poarta lui Ion Iliescu de ziua lui

M-am îmbrăcat în moarte să-i spun că Moartea îi urează „La mulți ani”, nu să îl ia. Noi îi urăm „La mulți ani cu executare” […] Tovarăşu Ion Iliescu, de ziua ta îţi urez La mulţi ani şi sănătate. Ai împlinit 91 de ani, dar niciunul în puşcărie. Lumânări n-am avut să-ţi punem pe tort pentru că, în fiecare an, pe 22 decembrie şi pe 13 iunie, lumânările le aprindem în memoria crimelor tale„, i-a transmis Marian Ceauşescu lui Ion Iliescu.

Citeste si Testamentul lui Ion Iliescu. Cine va moşteni averea fostului preşedinte al României

În continuare, protestatarul i-a citit o poezie, care s-a încehiat cu versul „Dumnezeu nu iartă tot, să ajungi şoarece-n pod„.

Protestatarul care-l însoţea pe Ceauşescu a strigat sub fereastra lui Iliescu că îi doreşte să simtă durerea pe care au simţit-o cei care, în 1989, şi-au pierdut apropiaţii.

Anemona Popescu i-a urat, la rândul ei, să aibă parte de o singură zi de închisoare, în fortul 13 Jilava, aşa cum au avut ea şi familia ei.

La sfârşitul vizitei la reşedinţa lui Ion Iliescu, cei trei protestatari au vărsat vin roşu pe trotuarul din faţa casei acestuia, simbolizând sângele celor ucişi la Revoluţie, şi au aprins lumânări. Apoi au tăiat o felie de tort pentru Ion Iliescu, pe care i-au lăsat-o pe asfalt..

Am să vărs un pic de vin, este simbolul sângelui vărsat din cauza lui Ilici, sângele crimelor tale din 89-90-91. Aşa curgea sângele acelor oameni împuşcaţi, bătuţi. Aprindem o lumânare în memoria crimelor tale„, i-a transmis, în final, Marian Ceauşescu.