Circa 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance s-au orientat către alţi asiguratori

Aproape 80% din deţinătorii auto care aveau poliţe RCA la City Insurance, cu valabilitatea până după data de 11 mai 2022, şi-au reînnoit deja asigurarea RCA la o altă companie de asigurări, potrivit Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

25 mai 2022, 13:20
Circa 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance s-au orientat către alţi asiguratori

Anul 2022 a venit cu schimbări importante în structura vânzărilor de asigurări. După primele trei luni din acest an, primele brute subscrise pe segmentul RCA au ajuns la aproape 2,5 miliarde de lei, cu 122% peste primul trimestru din anul 2021. Aproape 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance şi-au refăcut asigurarea, a anunţat BAAR.

Aproape 500.000 de poliţe RCA emise de City Insurance şi-au încetat valabilitatea la 11 mai 2022, ca urmare a falimentului societăţii, deşi conform datelor trecute în actele ele mai erau valabile.

După falimentul City Insurance, 495.642 de maşini au rămas fără asigurare obligatorie RCA. Astfel, proprietarii de autoturisme s-au văzut nevoiţi să încheie o nouă asigurare RCA la o altă societate de asigurări autorizată pentru a nu risca să fie amendaţi de Poliţia Rutieră sau să suporte toate prejudiciile rezultate din accidentele de care ar putea fi făcuţi răspunzători.

Citeşte şi: Cum îţi poţi recupera banii dacă ai poliţia RCA la City Insurance. După 11 mai acesta nu va mai fi valabilă indiferent de data de expirare

BAAR a monitorizat evoluţia încheierii de noi poliţe, după data de 11 mai. Astfel, în primele 4 zile de după data expirării valabilităţii poliţelor, peste 336.000 de deţinători auto cu asigurări RCA la City Insurance au încheiat noi poliţe RCA cu alţi asiguratori. Aceasta reprezintă un grad de reînnoire din totalul poliţelor expirate de 68%.

Ulterior, şi alţi proprietari de autoturisme care aveau poliţe RCA la City Insurance au refăcut poliţe la alte companii, ajungând astfel la aproape 80%.

La 24 mai 2022, conform raportările în baza de date cu poliţe RCA, un număr de 104.359 de deţinători de vehicule asigurate în trecut la City Insurance nu îşi reînnoiseră poliţele RCA.

„BAAR atrage atenţia că foştii asiguraţi RCA City Insurance care, indiferent de motive, nu au încheiat o nouă poliţă RCA valabilă începând cu data de 12 mai 2022 la un alt asigurător autorizat în cazul nefericit în care produc un accident de circulaţie nu vor putea beneficia de protecţia asigurării RCA de la City Insurance chiar dacă data de valabilitate înscrisă în respectiva poliţă este ulterioară datei de 11 mai 2022 şi vor fi obligaţi să repare ei înşişi prejudiciile pe care le vor provoca terţilor”, se spune în comunicat.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociaţie profesională care are ca membri toate societăţile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).

Important de reţinut este că şoferii care au asigurare la City Insurence pot cere returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoare primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare).

Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței.

Citeşte şi Plafonarea preţurilor la poliţele RCA, adoptată tacit în Senat. Câţi bani vor plăti acum şoferii pentru asigurarea la maşină