Circulaţia cu metroul îţi poate pune sănătatea în PERICOL. Află de ce

Circulaţia cu metroul nu este chiar atât de inofensivă pe cât se crede, în special din cauza prezenţei particulelor mici de praf din aerul subteran, particule ce sunt bogate în metale precum fierul şi cuprul.

26 apr. 2013, 11:10
Circulaţia cu metroul îţi poate pune sănătatea în PERICOL. Află de ce

Concluziile experţilor britanici au la bază analiza ştiinţifică a particulelor de praf colectate la una din staţiile de metrou din Europa. În cadrul acestui studiu, ei au constatat că particulele pot pătrunde în organism, inclusiv în plămâni, ficat şi creier , potrivit Agerpres.

După cum s-a dovedit, praful generează molecule reactive, având rol fundamental în crearea unui efect toxic. Mai mult, riscul de expunere creşte pe măsura scăderii dimensiunii particulelor.

De obicei, particulele mari de praf sunt reţinute în mucusul de pe trahee, în timp ce particulele mici pot pătrunde în bronhii şi în zone mai profunde ale plămânilor, în alveole, unde se produce oxigenarea sângelui şi eliminarea dioxidului de carbon.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au demonstrat că particulele mici de praf pot trece de bariera căilor respiratorii şi pătrunde în ţesuturile de bază, afectând circulaţia sângelui, ceea ce dovedeşte existenţa unor pericole pentru sistemul cardiovascular, ficat, creier şi rinichi.

„Nivelul ridicat al activităţii mecanice pe căile ferate subterane, împreună cu temperatura foarte mare, joacă un rol cheie în generarea prafului bogat în metale”, spune conducătorul echipei de cercetători Matt Loxham.