Inundaţiile şi furtunile au făcut prăpăd: case şi curţi pline de apă, copaci căzuţi, drumuri blocate şi localităţi fără curent

Publicat: Marţi, 25 Iunie 2019 08:20 // Actualizat: Marţi, 25 Iunie 2019 09:25 // Sursa: romaniatv.net

Efecte ale ploilor abundente, vântului şi căderilor de grindină s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, în 49 de localităţi din 17 judeţe, unde pompierii au intervenit pentru a evacua apa din 43 de case, sute de beciuri, subsoluri, anexe, curţi şi din două instituţii publice, arată un bilanţ transmis de IGSU. De asemenea, şapte copaci au căzut pe carosabil şi peste două autoturisme.

UPDATE: Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 1.800 de pompieri au fost la datorie în cele 17 judeţe afectate de inundaţii şi vijelii. În urma ploilor de luni şi din noaptea de luni spre marţi nu au fost înregistrate situaţii deosebite care să afecteze grav comunităţile şi nu s-au format viituri rapide care să pună în pericol cetăţenii.

În ultimele 24 de ore, au fost emise 24 de avertizări şi atenţionări de vreme nefavorabilă care puteau produce situaţii de urgenţă în cea mai mare parte a ţării.

În urma manifestării ploilor abundente, intensificărilor vântului şi căderilor de grindină, au fost înregistrate efecte în 49 de localităţi din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bacău, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Mehedinţi, Neamţ, Prahova şi Teleorman.

Pompierii au intervenit cu motopompe de diferite capacităţi pentru evacuarea apei din 43 de case, 77 de beciuri şi subsoluri, 145 de anexe, 305 curţi şi două instituţii publice. Din cauza vijeliilor, şapte copaci au căzut pe carosabil şi peste două autoturisme, fiind necesară intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora.

"În localitatea Malovăţ din judeţul Mehedinţi a fost amplasată o locuinţă modulară în care au fost mutate patru persoane dintr-o casă distrusă de inundaţiile de acum două zile. Tot în judeţul Mehedinţi, echipajele ISU au depus cele mai mari eforturi pentru sprijinirea populaţiei şi înlăturarea urmărilor vremii severe din ultimele două zile. La acest moment situaţia s-a îmbunătăţit şi au loc acţiuni de evaluare a pagubelor produse", arată IGSU.

În Galaţi, cel puţin 20 de case şi 120 de gospodării din localitatea Corod au fost inundate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, locotenent colonel Eugen Chiriţă, în urma ploilor abundente înregistrate în zonă, o viitură puternică s-a format pe pârâul Corozel şi a inundat drumurile din comună, dar şi cel puţin 20 de case. De asemenea, apa cu mâl a inundat grădinile oamenilor, serele şi solariile. În total, circa 120 de gospodării au fost afectate.

"În urma precipitaţiilor căzute în după-amiaza zilei de 24 iunie, în bazinul pârâului Corozel s-a format o viitură care a afectat aproximativ 20 de case şi 100 de curţi şi anexe. În sprijinul cetăţenilor din localitatea Corod au fost mobilizaţi 25 de pompieri militari cu 6 motopompe transportabile şi 2 remorcabile. Nu au fost victime omeneşti, ori persoane care să necesite evacuarea din locuinţe. La această oră pompierii intervin pentru evacuarea apei din curţi şi grădini", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

În 3 iunie, peste 50 de locuinţe şi curţi din localitatea Corod, judeţul Galaţi, au fost inundate, în urma unei ploi torenţiale care a dus la formarea unei viituri pe pârâul Corozel. Viitura ameninţa şi localitatea Matca. O zi mai târziu, autorităţile au luat decizia evacuării preventive a circa 170 de localnici, din cauza creşterii nivelului apei pe pârâul Corozel. Tot atunci, alte 65 de locuinţe au fost inundate.

IGSU arată că în continuare se intervine pentru evacuarea apei şi degajarea aluviunilor aduse de inundaţii în judeţele Galaţi, Neamţ şi Teleorman.

Marţi, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi de apă însemnate. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă.

Ştire iniţială:

Şapte localităţi din judeţul Neamţ sunt afectate, total sau parţial, marţi, de lipsa energiei electrice, din cauza furtunii care s-a produs în noaptea de luni spre marţi, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Adrian Rotaru.

Sunt afectate total de lipsa energiei electrice localităţile Călugăreni, Bistricioara, Ceahlău, Grinţieş şi Bradu, iar localităţile Poiana Largului şi Târgu Neamţ sunt afectate parţial de defecţiune.

Potrivit ISU Neamţ, sunt afectaţi 3.233 consumatori.

Echipele DelGaz Grid acţionează în teren pentru depistarea şi remedierea defecţiunilor.

De asemenea, circulaţia rutieră este blocată, marţi dimineaţa, în judeţul Neamţ, pe DN 15 Poiana Largului - Bicaz, la km 245 + 500 m, din cauza aluviunilor şi a surpării suprafeţei de rulare

Potrivit sursei citate, se recomandă ca rută ocolitoare DN15B Poiana Largului - Târgu Neamţ şi DN15C Târgu Neamţ - Piatra Neamţ.

Circulaţia rutieră a fost oprită (surpare mal) şi la kilometrul 237+800 de metri, pe raza localităţii Bistricioara (DN 15).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aluviuni circulaţie blocată circulaţie rutieră blocată pe DN 15 Neamţ
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H