Cât vor plăti pentru energie familiile care consumă mai mult de 255 kWh pe lună. Anunţul ministrului Sebastian Burduja

Familiile care au un consum lunar de energie electrică mai mare de 255 kWh ar putea beneficia din iulie 2025 de facturi mai mici, ca urmare a renunțării la actuala schemă de plafonare și compensare a prețurilor.
Filip Stan
09 iun. 2025, 18:15
Cât vor plăti pentru energie familiile care consumă mai mult de 255 kWh pe lună. Anunţul ministrului Sebastian Burduja
Cît vor plăti pentru energie familiile care consumă mai mult de 255 kWh pe lună. Anunţul ministrului Sebastian Burduja

Potrivit datelor prezentate de ministrul de la Energie, Sebastian Burduja, aproximativ 1,45 milioane de locuri de consum – adică 17% din total – depășesc pragul de 255 kWh lunar. În prezent, acești consumatori plătesc maximum 1,3 lei/kWh. După 1 iulie, aceștia ar putea observa o reducere de până la 20% a valorii facturilor, existând deja în piață oferte în jur de 1 leu/kWh.

Sebastian Burduja a explicat, într-o postare pe Facebook, că din cele 8,7 milioane de locuri de consum casnic, peste 4 milioane (aproximativ 46%) consumă în medie doar 46 kWh lunar, plătind astfel circa 32 de lei – echivalentul a doar 1 leu pe zi. Alte 3,2 milioane de gospodării, reprezentând 37% din total, au un consum mediu de 147 kWh/lună, cu o factură estimativă de 118 lei, la prețul plafonat de 0,80 lei/kWh. Pentru restul consumatorilor – cei care depășesc 255 kWh/lună – plafonul actual este de 1,3 lei/kWh. După eliminarea plafonării, aceste familii ar putea beneficia de tarife mai mici, dacă aleg oferte de pe piața liberă cu prețuri competitive.

„Din 8,7 milioane de locuri de consum casnic, peste 4 milioane, adică 46% din total, consumă în medie 46 kWh pe lună şi plătesc la preţul plafonat 32 lei. Adică aproximativ 1 leu pe zi. E mult? E puţin? Judecaţi dumneavoastră. Alte 3,2 milioane, reprezentând 37% din total, consumă în medie 147 kWh pe lună, iar la preţul actual plafonat (0,80 lei/kWh) factura este 118 lei. Restul de 17%, aproximativ 1,45 milioane locuri de consum, au un consum mediu lunar mai mare de 255 kWh, unde preţul final facturat nu poate depăşi 1,3 lei/kWh. Pentru aceştia, după 1 iulie, facturile ar putea chiar să scadă cu 20%, existând oferte acum în piaţă în jur de 1 leu/kWh”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Surpriza lunii în facturile de curent ale românilor. Noutatea prin care plătești mai puțini bani

În ultimii trei ani, facturile au fost plafonate, iar România a avut al cincilea cel mai mic preţ la energie electrică din UE: „După 1 iulie, toţi consumatorii vulnerabili vor beneficia de un sprijin lunar din partea statului pentru reducerea facturilor la energie electrică. Este normal ca sprijinul statului să meargă către cei care nu îşi permit plata acestor facturi, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor europene. Iar ceea ce poate face fiecare dintre dumneavoastră este să vă alegeţi furnizorul cu oferta cea mai bună. Se face online, rapid şi simplu. Analizăm şi alte opţiuni pentru reducerea preţului la energie electrică, iar acestea vor fi parte din programul de guvernare”.

Citeşte şi: Bani de la stat pentru plata facturii la curent. Schimbările anunțate de Ministrul Energiei: „Cardul de energie va fi alimentat lunar”

Totuși, ministrul a avertizat că, în funcție de evoluția pieței – consum, ofertă și furnizor –, după 1 iulie pot apărea și creșteri de preț.

„Ca să avem facturi mai mici, ceea ce ne dorim cu toţii, trebuie să creştem producţia (oferta) de energie electrică prin investiţii. În mandatul meu, în 2024, s-au pus în funcţiune 1251MW noi, cât în opt ani anteriori la un loc. Anul acesta, estimăm încă 2500MW, probabil cel mai bun an postdecembrist. Am reluat inclusiv investiţiile în hidrocentralele blocate de decenii, cu toată opoziţia din partea a 2-3 asociaţii de mediu, pentru un posibil aport de încă 700MW. Mai mult, între 2009-2022, România a închis peste 7000MW producţie de energie în bandă (cărbune şi gaz). Pe mandatul meu, în aceşti doi ani, nu am închis niciun grup energetic”, a mai arătat Sebastian Burduja.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Povestea tristă a lui Dumitru Mociorniţă: s-a născut la țară, fabrica lui a devenit cea mai mare producătoare de încălțăminte din România, averea i-a fost furată, a murit sărac
Capital.ro
Zi de doliu! S-a stins cel mai îndrăgit actor. Toată lumea l-a iubit: ”Avea o inimă uriașă”
Playtech.ro
Reguli noi pentru înmatricularea mașinilor în România. Ce trebuie să faci ca să primești plăcuțele auto
Adevarul
Rusia a încercat un atac mecanizat-surpriză spre Pokrovsk. Ucraina răspunde dur: „Vor continua cu ce au mai mult – carnea de tun”
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Friptura, extrem de periculoasă. Avertismentul medicilor
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Cancan.ro
Meniul special cerut de Jennifer Lopez la București! Alimentele de care nu a vrut să audă
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
StirileBZI
A doua pensie pentru unii români! Cine sunt norocoșii
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Această vitamină protejează inima și creierul: scade tensiunea și previne AVC-ul