Cîţu şi Orban, la Congresul UDMR. Premierul: „Vom sta la guvernare 4 ani de zile”. Orban: La PNL şi USR PLUS urmează congrese competitive (…) să punem punct acestei crize politice care ne face rău”

Premierul Florin Cîţu şi preşedintele PNL Ludovic Orban participă vineri la Congresul UDMR. Cîţu a declarat, la sosirea la Sângeorgiu de Mureș, că UDMR rămâne acelaşi partener puternic pe care se bazează în această guvernare, în timp ce USR PLUS s-a aliat cu AUR şi încearcă să obţină voturile PSD pentru a da jos Guvernul. Ulterior, Cîţu le-a spus celor de la congresul UDMR că "vom sta la guvernare 4 ani". La rândul său, Ludovic Orban a spus că apreciază corectitudinea UDMR în privința respectării programului guvernamental şi şi-a exprimat speranţa ca după congresele PNL şi USR PLUS "să punem punct acestei crize politice care ne face rău". La Congres este prezent şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu.

17 sept. 2021, 12:34
Cîţu şi Orban, la Congresul UDMR. Premierul: „Vom sta la guvernare 4 ani de zile”. Orban: La PNL şi USR PLUS urmează congrese competitive (…) să punem punct acestei crize politice care ne face rău”

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, înainte de Congresul UDMR, că în prezent există un sigur lucru cert în politica din România: o alianţă care a început între AUR şi USR PLUS şi care încearcă să obţină voturile PSD pentru a da jos Guvernul. Cîţu a mai spus că UDMR rămâne acelaşi partener puternic pe care se bazează în această guvernare.

Citeşte şi: Paul Stănescu: PSD nu va fi niciodată folosit ca să rezolve reglările de conturi ale găştilor de dreapta

„În Parlamentul României sunt tot felul de discuţii, dezbateri. În acest moment avem un singur lucru cert în România politică: o alianţă care a început între AUR şi USR, dar ştim că această alianţă încearcă să obţină voturile PSD pentru a da jos Guvernul. Eu mă ocup de guvernare şi guvernăm bine împreună cu partenerii de la UDMR. Continuăm aceleaşi proiecte, am preluat portofoliile celor de la USR. Proiectele merg mai departe, pentru că sunt proiecte bune pentru români”, a declarat premierul Florin Cîţu la sosirea la Congresul UDRM.

Ulterior, pe scena de la Congresul UDMR, Cîțu a declarat că actuala coaliție va sta la guvernare 4 ani. Cîţu a spus că UDMR este un partener de încredere, nu unul care își ”ia jucăriile și pleacă acasă”.

„Vom sta la guvernare patru ani de zile. (…) Provocare acceptată. Mă bucur să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră şi este o invitaţie pe care am acceptat-o cu plăcere şi e normal să fie aşa, pentru că aşa se întâmplă când ai alături un partener pe care ştii că te poţi baza. Stabilitatea este foarte importanta atunci când vrei să construieşti ceva – şi aţi văzut acest lucru, mai ales când e vorba de guvernare. Pentru că, indiferent de ce se întâmplă, de negocieri, de dorinţele fiecăruia, este esenţial să ştii că la finalul zilei cel cu care discuţi nu ameninţă, nu şantajează, nu-şi ia jucăriile şi pleacă acasă. UDMR este acest partener pe care te poţi bizui”, a subliniat Florin Cîţu.

Potrivit premierului, acum mai mult decât oricând, Guvernul trebuie să demonstreze că are o viziune clară, mai ales în condiţii de pandemie.

„Acum, mai mult decât oricând, trebuie să demonstrăm că avem o viziune clară despre cum trebuie să reconstruim România în actuala situaţie epidemică, cum putem proteja locurile de muncă, cum putem să facem noi locuri de muncă, cum putem să dezvoltăm economia, dar şi comunităţile locale. Am văzut cine este interesat de dezvoltarea comunităţilor, cine acţionează pentru ca oamenii să aibă canalizare şi drumuri asfaltate. Aşa se luptă în interesul celor care ne-au ales, aducându-i în secolul XXI, nu punând beţe în roate. După 30 de ani merită toţi românii să fie în secolul XXI. Politica trebuie făcută doar pentru a servi cetăţeanul, poate e nevoie să ne reamintim acest lucru”, a adăugat Florin Cţu.

Şeful Executivului a amintit că obiectivele sale nu s-au schimbat în aceste 8 luni şi jumătate şi a făcut un apel la stabilitate.

„Avem un program de guvernare care trebuie respectat, reformele vor continua. Vă garantez că se va întâmpla acest lucru. Nu există altă cale. Avem nevoie mai mult decât oricând de stabilitate. Suntem în plină pandemie, numărul de infectări creşte de la o zi la alta, avem creşteri de preţuri la energie şi la gaze. Pentru toate acestea, românii aşteaptă de la noi soluţii, pe care le avem şi pe care le vom implementa în această guvernare. Cum să lăsăm România fără guvernare în acest context? Cetăţenii români, indiferent de etnia lor, aşteaptă de la clasa politică performanţă, profesionalism şi bună guvernare. Tocmai de aceea apreciez acum, mai mult decât oricând, responsabilitatea UDMR. UDMR a înţeles că, prin cooperare şi dialog, se pot face paşi importanţi în stabilitatea sistemului politic şi se pot promova principii şi valori democratice”, a menţionat premierul.

La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că a apreciat întotdeauna corectitudinea UDMR în privința respectării programului guvernamental

„Mă bucur să fiu prezent azi aici pentru a transmite un mesaj de colaborare de parteneriat către UDRM. PNL dedicat susținerii valorilor liberale, în primul rând al drepturilor fundamentale ale cetățenilor, a avut întotdeauna o relație de colaborare mai puțin apropiată sau mai mult apropiată cu UDMR de-a luggul celor 31 de ani de democrație de foarte multe ori am fost pe poziții apropiate”, a declarat Orban la începutul discursului său de pe scena Congresului UDMR.

Liderul PNL şi-a exprimat speranţa că după congresele liberalilor şi al USR PLUS se va putea pune punct şi crizei politice de la nivelul colaiției de guvernare.

Citeşte şi: Ludovic Orban, invitat să se înscrie în ALDE dacă pierde alegerile din PNL

„UDMR a fost mai înțelept, are un congres mai liniștit la care nu are alegeri interne, celelalte două formațiuni – PNL și USRPLUS –  au două congrese competitive care sperăm să ajungă cât mai repede la un deznodământ democratic astfel încât să putem să punem punct acestei crize politice care ne face rău”, a mai spus Orban.