City managerul Capitalei: Licitaţiile pentru aproximativ 3.000 de locuri de parcare vor fi lansate într-o lună

Licitațiile pentru șase parcări interioare de aproximativ 3.000 de locuri vor fi lansate în aproximativ o lună, a declarat, marți, Sorin Chiriță, city managerul Capitalei, în cadrul conferinței "Jump to Smart. 1.0. România Orașelor Inteligente".
Filip Stan
13 iun. 2017, 15:35
City managerul Capitalei: Licitaţiile pentru aproximativ 3.000 de locuri de parcare vor fi lansate într-o lună

Avem parcări interioare și vom da drumul la licitații într-o lună pentru șase parcări, aproximativ 3.000 de locuri de parcare. Este prima oară în 26 de ani când Primăria începe deodată mai multe lucrări cu scopul de a oferi cetățenilor locuri de parcare. Dar, oricât de mult am veni noi cu locuri de parcare, trebuie să venim în paralel și cu transportul public, cu educație sau cu conștiința faptului că Bucureștiul are nevoie de spirjinul cetățenilor. Fiecare dintre noi trebuie să înțelegem că dacă facem 100 de metri pe jos este mai ușor decât cu mașina și să înțelegem că dacă avem alternativa autoturismului propriu să încercăm să o folosim„, a spus Sorin Chiriță, city managerul Capitalei.

Acesta a precizat că este pentru prima dată când în România se coroborează două documente, respectiv Planul de Mobilitate și Strategia Energetică a municipiului București.

„În România, nici ministerele și nici Guvernul nu au coroborat niciodată strategiile sectoriale. Fiecare a abordat componenta ei de multe ori antagonică cu celelalte. Legislația arată la fel pentru că fiecare minister a inițiat în domeniul lui. Este prima oară când am coroborat două documente strategice, iar Bucureștiul are premisele unei dezvoltări integrate în extensie cu județul Ilfov.

Într-o lună de zile va fi gata Asociația de dezvoltare intercomunitară București-Ilfov de transport public și tot într-o lună va fi gata și Asociația de dezvoltare intercomunitară pentru termoenergetică București-Ilfov, astfel încât să ne ducem dincolo de granițele administrativ-teritoriale, pentru că astăzi Bucureștiul este captiv în Ilfov, iar Ilfov în județele din jur. Zona urbană funcțională este a întregului areal, care se extinde mai mult decât arealul București-Ilfov. Bucureștiul polarizează mai mult de 4,3 milioane de locuitori și zona urbană funcțională are 45%, aproape 50%, din totalul veniturilor firmelor din România”, a explicat city managerul Capitalei.

Sorin Chiriță a afirmat că dezvoltarea Bucureștiului s-a făcut haotic în 27 ultimii, cei 228 kmp ai Capitalei însemnând acum foarte puțin raportat la totalul populației, în timp ce numărul de autoturisme la 1000 de locuitori în București și Ilfov este cel mai mare din Europa.

Dezvoltarea Bucureștiului s-a făcut haotic în ultimii 27 de ani. (…) Construcții se fac peste tot lume, dar construcția urmează drumul, însă noi suntem nevoiți ca drumul să urmeze construcția. (…) la noi unde a fost o bucată de teren s-a mai făcut o construcție, iar orașul s-a dezvoltat pe orizontală. Numărul de autoturisme la 1000 de locuitori este cel mai mare din Europa în București și Ilfov, fiind singura capitală pe suprafață mică și cu o dezvoltare pe orizontală„, a mai spus Chiriță.

În opinia acestuia, măsurile propuse prin Planul de Mobilitate pot soluționa o parte din aceste probleme, dar cetățeanul trebuie să fie încurajat să utilizeze mijloacele de transport în comun, transportul alternativ și multe alte soluții pe care un oraș inteligent și le propune.

Planul de mobilitate are un soft, un model matematic utilizat de toată lumea, iar atâta timp cât am băgat datele în acel model matematic și a rezultat că putem să dăm drumul la o bandă unică pentru transportul în comun trebuie doar să facem o comunicare și oamenii să accepte acest lucru, atâta vreme cât există alternativa transportului„, susține Chiriță.

City managerul Capitalei a menționat un studiu făcut pentru Planul de Mobilitate de specialitate care arăta că în București sunt persoane care nu au ieșit ani de zile din cartierul lor și în aceste condiții este foarte greu să dezvolți un oraș sustenabil.

În municipiul București sunt oameni, cetățeni care nu au ieșit de câțiva ani de zile din cartierul lor. Este foarte greu să faci pe această cultură socială, să faci, să te gândești că acolo ar trebui să fie zona comercială, că acolo ar trebui să fie zona industrială. Cred că ar trebui mai multă educație și mai multă încurajare și informare, care de obicei cred că trebuie să vină din societatea civilă, să facă lucrul acesta și să încurajeze oamenii pentru mobilitate, în așa fel încât să putem să ne dezvoltăm un oraș armonios, sustenabil și durabil„, a concluzionat Chiriță.

În data de 29 martie, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016 — 2030 Regiunea București-Ilfov a fost adoptat de consilierii generali ai Capitalei.

Aura Răducu, fost coordonator din partea BERD al PMUD, a precizat atunci că este vorba despre un proiect unic care a ținut cont de nevoile cetățenilor privind reducerea poluării și creșterea accesibilității. Ea a menționat că PMUD a fost elaborat de o echipă complexă, sub coordonarea BERD, alcătuită din specialiști din România, Germania, Marea Britanie și Israel, fiind incluse soluții specifice țărilor dezvoltate. De asemenea, a menționat că planul de mobilitate urbană nu este un document fix, care să nu poată fi modificat până în 2030, urmând să îi fie aduse schimbări, pe parcurs, în funcție de nevoile cetățenilor.

Prin PMUD sunt propuse 55 de proiecte, cu un buget total de 6,8 miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde de euro reprezintă investiții pentru proiectele Metrorex, iar 3,3 miliarde de euro ar urma să fie investițiile autorităților locale.

Principalele proiecte ale Municipiului București incluse în PMUD sunt: înființarea Autorității de Transport Metropolitan București — Ilfov; introducerea de benzi de circulație cu prioritate pentru transportul public pe o distanță de 25 km; modernizarea rețelei de mijloace de transport în comun prin achiziția de 100 troleibuze, 500 de autobuze, dintre care 300 electrice și 300 de tramvaie. Proiectul mai presupune și modernizarea, extinderea infrastructurii de tramvai (41 km cale dublă) și reabilitarea a aproximativ 1.800 de stații.

De asemenea, sunt vizate: construcția de parcări de tip Park & Ride la punctele cheie de intrare în oraș; construcția de parcări subterane; amenajarea infrastructurii utilitare pentru biciclete (piste de biciclete și locuri de parcare pentru biciclete), precum și extinderea sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing); crearea de noi zone cu prioritate pentru pietoni și bicicliști în centrul orașului, concomitent cu modernizarea spațiul urban public; îmbunătățirea condițiilor de accesibilitate pentru persoane cu mobilitate redusă, realizarea de pasaje pietonale subterane și îmbunătățirea sistemului de management al traficului.

Prin aprobarea PMUD, Primăria Municipiului București, alături de Consiliul Județean Ilfov, vor putea accesa fonduri europene de până la 220 de milioane de euro prin Programul Operațional Regional, dintre care 150 milioane de euro vor fi folosiți pentru reformarea transportului public, a precizat PMB, prin intermediul unui comunicat.

Citeşte şi Firea: Dorim să construim în regim de urgenţă câteva parcări modulare

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă