Ciucă: ”Plafonarea și compensarea prețurilor la energie se vor aplica în continuare”. Cum se pregătește Guvernul pentru sezonul rece

Măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active în formula necesară protejării cetăţenilor şi economiei, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

17 aug. 2022, 20:27
Ciucă: ”Plafonarea și compensarea prețurilor la energie se vor aplica în continuare”. Cum se pregătește Guvernul pentru sezonul rece
Nicolae Ciucă anunţă înfiinţarea unei celule de criză, după avertizarea de caniculă

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie. El a dat asigurări că la iarnă nu vor fi probleme în alimentarea cu energie și că măsurile de plafonare și compensare a prețului energiei vor rămâne în vigoare.

Citește și Nicolae Ciucă, despre rectificarea bugetară: Suplimentăm cu 1 miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie

”La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populației și economiei românești alimentarea cu energie. Așa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare și compensare a prețului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetățenilor și economiei.
În paralel, stabilim noi responsabilități pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunitățile pe care România le are la nivel național și geo-strategic”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, conform unui comunicat de presă.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre identificarea soluțiilor pentru aplicarea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici și economiei de efectele creșterii prețurilor la energie.

Prim-ministrul a stabilit un plan de acțiune care să asigure predictibilitate din perspectiva producției de energie, cât și din punct de vedere bugetar.

La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat.

Tot la acea dată, ANRE va transmite Guvernului o informare cu privire la evoluția pieței energetice din ianuarie până în prezent, cât și cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin pentru plata facturilor la energie, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Până la data de 31 august 2022, Ministerul Energiei va transmite Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie Programul de iarnă în domeniul energetic.

Citește și EXCLUSIV Victor Ponta: „Domnul Ciucă se va pregăti pentru mandatul de preşedinte, că în România nu mai eşti ales, îl primeşti la adunarea saşilor”