Ciudăţeniile dictatorilor: Obiang avea o plăcere deosebită să le mănânce testiculele opozanţilor

Dictatorul este o persoană autoritară care vrea cu orice preţ să îşi impună voinţa şi să se manifeste după bunul plac. Îşi rezervă drepturi nelimitate prin care reuşeşte să îşi manifeste până la capăt puterea discreţionară. La baza acestor trăsături de comportament stau însă tulburări de personalitate, cum ar fi narcisismul, paranoia sau sadismul. Iar istoria e plină de astfel de dictatori, iar "subsolurile" ei, de ciudăţeniile care i-au caracterizat pe aceştia.  

15 feb. 2013, 06:37

Despre Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, preşedintele Guineei Ecuatoriale, unui dintre cei mai cruzi dictatori africani, s-a spus că îi plăcea să se înfrupte din carnea opozanţilor săi politici şi din organele lor, în special. Mai precis, îi plăcea să mănânce testiculele şi ficatul celor pe care îi ucidea fără niciun scrupul şi pe care le considera delicatese.

Obiang nu era departe din acest punct de vedere de fostul lider centrafrican, de asemenea un canibal vestit, Bokassa, care proceda asemănător în privinţa rivalilor săi. Pur şi simplu, îi mânca fripţi şi chiar se spune că îi servea şi pe oaspeţii săi de peste hotare, chiar şi pe cei din Occident, cu meniuri pe bază de carne de om, fără ca ei să îşi dea seama.

În 2004, într-un interviu difuzat la un post de radio spaniol, principalul opozant al lui Obiang, Severo Moto, preciza chiar că preşedintele Obiang este un canibal care „îşi mănâncă rivalii politici”. „De curând, tocmai a devorat un comisar de poliţie. Am spus că l-a devorat, pentru că acel cimisar a fost îngropat fără testicule şi fără creier (…) Obiang ar vrea să mă întorc în Guineea ca să îmi mănânce şi mie testiculele„, continua Moto.

Culmea este că Obiang nu a negat niciodată aceste acuzaţii. Din contră, pentru a se face şi mai „plăcut” în lume, ar fi fost în stare să „mituiască” UNESCO cu 3 milioane de dolari, pentru a-i acorda un premiu pentru cercetare ştiinţifică. Din fericire, UNESCO nici nu a vrut să audă de aşa ceva.

Cum e tatăl, aşa şi fiul

Guineea Ecuatorială depinde aproape în totalitate de petrol. Aceste resurse aduc un venit de peste 4 miliarde de dolari pe an şi un venit pe cap de locuitor de 37.900 de dolari, adică echivalent cu cel al belgiei, de pildă. Însă aceşti bani nu folosesc ţării şi locuitorilor ei, ci dictatorului, familiei lui şi prietenilor săi. Potrivit Human Rights Watch, unul din trei cetăţeni ai Guineei Ecuatoriale moare înainte de a împlini 40 de ani, în timp ce, în 2006, un clasament al Forbes arăta că Obiang era cel de-al optulea lider cel mai bogat al lumii, cu o avere estimată la 600 de milioane de dolari.

Dar Obiang îşi împarte averea cel mai degrabă cu fiul său preferat, playboy-ul Teodorin, care are cam aceleaşi obiceiuri ca ale tatălui său, mai puţin canibalismul, după cum se pare. Teodorin a cheltuit milioane de dolari pe maşini luxoase şi palate, precum şi pe petreceri extravagante cu prietenii lui din toată lumea.