Ciudăţeniile lumii: Cum arată cel mai mare gândac din lume, monstrul Titan FOTO

Cel mai mare gândac din lume, cunoscut sub numele de Titan, este şi una dintre cele mai misterioase creaturi ale planetei. El poate ajunge la 17cm lungime şi are fălcile atât de puternice, încât poate rupe un creion în două.

22 iul. 2013, 19:26

În ciuda mărimii şi muşcăturii sale impresionante, gândacul Titanus giganteus nu este periculos pentru oameni.

Insecta se ascunde în pădurile tropicale umede din America de Sud şi iese la suprafaţă doar pentru a-şi găsi un partener. În mod ciudat, larvele lui Titan nu au fost niciodată văzute. Şi mai bizar, masculii nu se hrănesc în timpul vieţii de adult, dar au nevoie de energie pentru a zbura. Aşa că ei folosesc energia acumulată în stadiul de pupă, iar zborul este folosit doar pentru a-şi găsi parteneră.

Titan este atât de mare, încât nu are suficientă energie de a zbura de la sol, aşa că întâi se caţără în copaci şi apoi se lansează de pe crengi.

Femelele aşteaptă să fie găsite de masculi şi să le fertilizeze ouăle, aşa că sunt rareori văzute.

Aceste insecte se apără printr-un sâsâit puternic şi apoi muşcă cu fălcile lor puternice. Titan are, deasemenea, şi picioare foarte lungi, precum şi gheare ascuţite, care pot rupe carnea animalelor şi a oamenilor, dar se pare că nu atacă decât dacă este provocat.

Ei trăiesc în junglele din Brazilia, Bolivia, Columbia, Ecuador, Guiana şi Peru.