„Ciuperca neagră”, tot ce trebuie să ştii despre infecţia rară care poate fi fatală. Legătura cu COVID-19

Ciuperca neagră este infecţia rară care a început să stârnească panică în rândul populaţiei din întreaga lume. Potrivit specialiştilor, cei mai vulnerabili sunt bolnavii de covid-19 şi cei care au o imunitate scăzută. Această infecţie rară poate fi fatală.

24 mai 2021, 09:16
„Ciuperca neagră”, tot ce trebuie să ştii despre infecţia rară care poate fi fatală. Legătura cu COVID-19

„Ciuperca neagră”, tot ce trebuie să ştii despre infecţia rară care poate fi fatală. Medicii din India au început să se alarmeze la începutul lunii mai, atunci când numărul cazurilor pacienţilor infectaţi cu ciuperca rară a început să crească.

„Ciuperca neagră”, tot ce trebuie să ştii despre infecţia rară care poate fi fatală

Potrivit specialiştilor, cele mai vulnerabile persoane care pot fi afectate de infecţia rară sunt pacienţii care s-au vindecat recent de covid-19 şi care au imunitatea scăzută. În ultimele săptămâni, în India au fost raportate mii de cazuri cu mucormicoză, sute de pacienți sunt spitalizați și au murit din cauza infecției cel puțin 90 de oameni. Două state indiene au declarat deja epidemie.

Cum te infectezi cu ciuperca fatală și care sunt simptomele?

Citeşte şi Medicul Adrian Marinescu, avertisment privind „Ciuperca Neagră” care poate fi fatală pacienţilor COVID: Se poate lua şi din spital, există peste tot

Potrivit specialiştilor, ciuperca neagră se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii. Nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană.

Boala poate fi provocată de mai multe tipuri de ciuperci. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), aceste ciuperci nu sunt dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar pot provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit.

Medicii avertizează că ciuperca neagră afectează sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.

„Boala începe să se manifeste ca o infecție a pielii în zona frunții, nasului, pomeților și între ochi și dinți.  Se răspândește apoi la ochi, plămâni și se poate răspândi chiar la creier. Aceasta duce la înnegrire sau decolorare a nasului, vedere încețoșată sau dublă, dureri în piept, dificultăți de respirație și tuse cu sânge.” au declarat oficiali ai Ministerul Indian al Sănătății.

CDC informează că un studiu din 2005, în care au fost analizate 929 de cazuri datând din 1885, arată că a fost constatată o rată globală a mortalității de 54%,. Rata mortalității depinde, de asemenea, de tipul de ciupercă implicată și de ce parte a corpului este afectată.

Citeşte şi „Ciuperca neagră” îi mutilează pe pacienții cu Covid. Noua tulpină are efecte adverse teribile, sunt afectate nasul, ochii și creierul

„Unul dintre modurile în care se multiplică mucormicoza este prin invadarea vaselor de sânge. Compromite circulația către un organ și produce astfel ceea ce se numește necroză sau moarte a țesutului, care apoi devine negru. De aici i s-a dat numele de ciupercă neagră.

În cele mai grave cazuri, infecția „trece prin vasele de sânge în creier”, provocând pierderea vederii sau creând o „gaură căscată” în față. Dacă nu este controlată, nu este tratată, poate avea o mortalitate (rata) de la 20% la 50%”, spune dr. Hemant Thacker, medic consultant și specialist cardiometabolic la Breach Candy Hospital din Mumbai, potrivit AlephNews. 

Potrivit medicilor, mucormicoza este mai puțin mortală în cazul persoanelor care au dezvoltat infecția în sinusuri, decât la plămâni. În acest caz, rata de mortalitate este cu mult mai mare.

„Persoanele imunocompromise sunt mai susceptibile la infecții – inclusiv pacienții cu Covid-19, pacienții diabetici, persoanele care iau steroizi și cei cu alte comorbidități, cum ar fi cancerul”, a declarat Ministerul Sănătății din India.

Pacienții Covid sunt deosebit de sensibili, deoarece nu doar virusul le afectează sistemul imunitar, ci și medicamentele pentru tratament pot, de asemenea, să suprime răspunsul imunitar.


loading...