Civilii din Siria, în situaţie groaznică: Copii şi familii întregi trăiesc sub cerul liber, printre şerpi şi scorpioni

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a afirmat luni că civilii care fug din ultimele bastioane ale grupării Stat Islamic în Siria trăiesc în condiții ''teribile'' în circa zece tabere improvizate, prost echipate.

14 aug. 2017, 16:52
Civilii din Siria, în situaţie groaznică: Copii şi familii întregi trăiesc sub cerul liber, printre şerpi şi scorpioni

Din cauza luptelor din Siria, zeci de mii de persoane sunt strămutate, dintre care o mare parte și-au găsit adăpost în tabere improvizate instalate în provinciile Raqqa și Hassake.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a CICR la Damasc, Ingy Sedky, în cele două provincii se află peste 40 de tabere și în fiecare dintre ele trăiesc între 2.000 și 10.000 de persoane, taberele fiind amplasate în zone izolate, ceea ce complică accesul ajutoarelor și al proviziilor.

”Corturile se află efectiv în plin deșert. Șerpii și scorpionii reprezintă o amenințare zilnică pentru acești oameni”, a explicat dna Sedky pentru AFP, după o vizită pe care a efectuat-o pentru evaluarea de către CICR a condițiilor de trai, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Siria: Lupte violente în oraşul vechi din Raqqa

”Jumătate din populația acestor tabere o reprezintă copiii. Ei trăiesc în condiții teribile din cauza căldurii, deoarece temperatura poate ajunge la 50 grade în timpul zilei”, a spus oficialul CICR, precizând că aproximativ 70.000 de persoane se află în taberele respective, dintre care multe nu au echipamente elementare, precum corturile, și că nou-sosiții trebuie să doarmă sub cerul liber uneori și zece zile în așteptarea unui adăpost.

Conform declarațiilor lui Ingy Sedky, CICR urmează să acționeze pentru ameliorarea accesului la apă și medicamente în taberele respective. ”Prioritatea o constituie apa. Este esențial ca oamenii să aibă apă potabilă, deoarece ar putea apărea maladii”, a spus ea.