Civilii sirieni se întorc în Raqqa

Sute de locuitori ai orașului Raqqa au revenit la casele lor în ultimele zile, într-un prim val de reîntoarceri ale civililor după ce o alianță kurdo-arabă a alungat gruparea Stat Islamic (SI) din cel mai important fief al său din Siria, transmite luni AFP, citând alianța menționată.

06 nov. 2017, 20:23
Civilii sirieni se întorc în Raqqa

SI a pierdut Raqqa pe 17 octombrie, după mai multe luni de lupte contra Forțelor Democratice Siriene (FDS), susținute de Washington.

Zeci de mii de oameni au fugit pe timpul ofensivei din acest oraș situat în nordul Siriei, fapt ce l-a transformat într-o localitate fantomă împânzită de minele lăsate de jihadiști.

Într-un comunicat, FDS au afirmat că „sute de locuitori” din al-Mechleb, un cartier din estul orașului, s-au întors la casele lor, potrivit Agerpres.

„FDS au informat civilii din al-Mechleb că se pot reîntoarce la casele lor după ce echipele de deminare au încheiat curățarea cartierului de dispozitivele explozive puse (…) de SI în case”, conform acestui text publicat duminică.

Este vorba de „primul cartier în care se reîntorc rezidenți după eliberarea orașului”, au precizat FDS.

În cursul ultimelor săptămâni, numeroși locuitori au fost opriți din acest demers la barajele ridicate de FDS. Unii civili, care au sfidat interdicțiile, au fost uciși în exploziile unor mine.