Clădirile de locuinţe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media ţărilor UE

Publicat: Joi, 30 Mai 2013 17:02 // Actualizat: Joi, 30 Mai 2013 17:02 // Sursa: RTV.net

Clădirile de locuințe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media țărilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare și a faptului că respectivele clădiri nu sunt izolate în mod corespunzător, se arată în raportul "European Semester" ce conține recomandările de țară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru, transmite asociaţia Terra Mileniul III.

Foto: businessmagazin.ro

Potrivit raportului, România este a treia cea mai energo-intensivă economie din UE, cu o intensitate energetică de 2,5 ori mai mare decât media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arată că integrarea piețelor energiei electrice și gazelor naturale pe piețele UE este, în continuare, incompletă și nu au fost încă realizate interconexiunile transfrontaliere ale rețelelor de gaze.

Analiza confirmă faptul că în România, concurența și eficiența sunt reduse în sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia și transporturile. "Lipsa de eficiență și cadrul de guvernanță lipsit de transparență al întreprinderilor deținute de stat în aceste sectoare reprezintă o provocare importantă", se arată în document.

"Ceea ce nu au înţeles Guvernele României în ultimii 10 ani este tocmai faptul că puterea economică a unui stat nu se măsoară în consumul de energie. Dimpotrivă, tocmai faptul că avem un potenţial atât de mare de eficienţă energetică ar trebui să devină prioritar în politicile energetice naţionale, în loc să ne grăbim să adoptăm tehnici atât de controversate precum fracturarea hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenţă energetică", a declarat Ioana Ciută, director executiv al Fundației TERRA Mileniul III.

Recomandări pentru România:

Una dintre recomandările făcute României de experții Comisiei Europene (CE) este promovarea concurenței și eficienței în industriile de rețea, prin asigurarea independenței și a capacității de acțiune a autorităților naționale de reglementare. De asemenea, se recomandă continuarea reformei guvernanței corporative în cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei și transporturilor.

Ca să reducă pierderile și să devină competitivă, România trebuie să adopte un plan cuprinzător și pe termen lung în domeniul transporturilor, să dereglementeze prețurile la gaze și la electricitate și să îmbunătățească eficiența energetică. Totodată, țara noastră trebuie să îmbunătățească integrarea transfrontalieră a rețelelor energetice și să accelereze punerea în aplicare a proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze, mai transmite Terra Mileniul III.

European Semester este un instrument de supraveghere preventivă a politicilor economice și fiscale ale statelor membre, prin care acestea sunt evaluate de Comisia Europeană înainte de a fi adoptate de statele respective.

Denumirea de "semestru" vine de la perioada de 6 luni in care sunt analizate politicile bugetare și structurale ale statelor membre, în scopul identificarii dezechilibrelor apărute sau iminente, care ar încălca normele stabilite de Pactul de Stabilitate si Creștere (PSC). În felul acesta, în paralel cu pregătirea deciziilor bugetare în fiecare stat membru, se poate derula și o anumită coordonare, așa încât economia europeană, pe ansamblul ei, să-și asigure stabilitatea și creșterea.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 iun 18:55
...de termoficare și a faptului că respectivele clădiri nu sunt izolate în mod corespunzător, se arată în raportul Citește mai departe… Citeste mai departe ...
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H