Clădirile de locuinţe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media ţărilor UE

Clădirile de locuințe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media țărilor UE-15 din cauza unui sistem ineficient de termoficare și a faptului că respectivele clădiri nu sunt izolate în mod corespunzător, se arată în raportul "European Semester" ce conține recomandările de țară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru, transmite asociaţia Terra Mileniul III.
Cristina Dinu
30 mai 2013, 14:02
Clădirile de locuinţe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media ţărilor UE

Potrivit raportului, România este a treia cea mai energo-intensivă economie din UE, cu o intensitate energetică de 2,5 ori mai mare decât media UE. Este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arată că integrarea piețelor energiei electrice și gazelor naturale pe piețele UE este, în continuare, incompletă și nu au fost încă realizate interconexiunile transfrontaliere ale rețelelor de gaze.

Analiza confirmă faptul că în România, concurența și eficiența sunt reduse în sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia și transporturile. „Lipsa de eficiență și cadrul de guvernanță lipsit de transparență al întreprinderilor deținute de stat în aceste sectoare reprezintă o provocare importantă”, se arată în document.

Ceea ce nu au înţeles Guvernele României în ultimii 10 ani este tocmai faptul că puterea economică a unui stat nu se măsoară în consumul de energie. Dimpotrivă, tocmai faptul că avem un potenţial atât de mare de eficienţă energetică ar trebui să devină prioritar în politicile energetice naţionale, în loc să ne grăbim să adoptăm tehnici atât de controversate precum fracturarea hidraulică pentru exploatarea gazelor de şist, ce ne-ar asigura, teoretic, mult clamata independenţă energetică”, a declarat Ioana Ciută, director executiv al Fundației TERRA Mileniul III.

Recomandări pentru România:

Una dintre recomandările făcute României de experții Comisiei Europene (CE) este promovarea concurenței și eficienței în industriile de rețea, prin asigurarea independenței și a capacității de acțiune a autorităților naționale de reglementare. De asemenea, se recomandă continuarea reformei guvernanței corporative în cadrul companiilor de stat din sectoarele energiei și transporturilor.

Ca să reducă pierderile și să devină competitivă, România trebuie să adopte un plan cuprinzător și pe termen lung în domeniul transporturilor, să dereglementeze prețurile la gaze și la electricitate și să îmbunătățească eficiența energetică. Totodată, țara noastră trebuie să îmbunătățească integrarea transfrontalieră a rețelelor energetice și să accelereze punerea în aplicare a proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze, mai transmite Terra Mileniul III.

European Semester este un instrument de supraveghere preventivă a politicilor economice și fiscale ale statelor membre, prin care acestea sunt evaluate de Comisia Europeană înainte de a fi adoptate de statele respective.

Denumirea de „semestru” vine de la perioada de 6 luni in care sunt analizate politicile bugetare și structurale ale statelor membre, în scopul identificarii dezechilibrelor apărute sau iminente, care ar încălca normele stabilite de Pactul de Stabilitate si Creștere (PSC). În felul acesta, în paralel cu pregătirea deciziilor bugetare în fiecare stat membru, se poate derula și o anumită coordonare, așa încât economia europeană, pe ansamblul ei, să-și asigure stabilitatea și creșterea.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Orașul de lângă graniță care este invadat de români. Mii de oameni trec zilnic pentru a-și face cumpărăturile și pentru a se distra. În weekend limba română este „oficială”
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum faci friptura perfectă. Verifici fără termometru
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
A dat lovitura! O femeie a cumpărat pe o insulă europeană, 6 case de vacanță cu 5 lire
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești