Clanul „Butoane”, destructurat. 16 membri, reţinuţi de DIICOT pentru camătă, şantaj, proxenetism şi jocuri ilegale de noroc

Procurorii DIICOT au reținut 16 membri ai clanului "Butoane" din Giurgiu, acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori.

05 oct. 2017, 12:18
Clanul „Butoane”, destructurat. 16 membri, reţinuţi de DIICOT pentru camătă, şantaj, proxenetism şi jocuri ilegale de noroc

Este vorba de Petronela Simion, zisă „Timișoara”; Viorel Ștefan Grecu, zis „Țiți” sau „Căpățână”; Georgel Adonis Balaban, zis „Adi”; Marius Stanciu, zis „Țăranu” sau „Mario”; Cristian Angelo Adam; Paul Tănase, zis „Nevers”; Eugen Pădure, zis „Gelu Pădure”; Nicușor Dancu Enache, zis „Noni”; Nicolae Daniel Fieraru, zis „Dan Lăutaru”; Liviu Dumitru, zis „Liță”; Costin Protopopescu, zis „Proto”; Mihaela Maricica Blîndă; Petrișor Valentin Pădure, zis „Petre”; Radu Oprea, zis „Tiranu”; Nicolae Alexandru Cibi și Marian Schmutzer.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna iunie 2012 pe raza municipiului Giurgiu s-a constituit un grup infracțional organizat cunoscut sub denumirea de clanul „Butoane”, condus de către suspectul G.O., împreună cu cei trei fii ai săi, Viorel-Ștefan Grecu zis „Țiți” sau „Căpățână” și suspecții G. F.-L. și G. S.-V. , care foloseau persoane interpuse pentru infracțiuni de camătă, șantaj și proxenetism. Sumele de bani astfel obținute erau introduse în circuitul licit, prin achiziționarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpușilor.

„Inculpații au făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, cu deosebită notoritate locală și națională, care a acționat pe o perioadă îndelungată de timp, în vederea comiterii unei multitudini de infracțiuni, cele mai multe dintre acestea generatoare de venituri ilicite impresionante. Maniera în care aceștia au acționat a conturat o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susținut, aceștia denotând persistență infracțională și insistență în valorizarea unei faime negative locale menită să impună o stare teamă continuă populației și să creeze o aparență de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura și gravitatea faptelor comise”, declară procurorii.

S-a reținut că în perioada anilor 2012-2017 membrii grupării au procedat la acordarea de diverse sume de bani cu titlu de camătă percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuințele sau autoturisme.

În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la amenințări și chiar corecții fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.

O parte a grupării a acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie în vederea obținerii de profituri în urma facilitării practicării prostituției de către tinere racolate în special de pe raza județului Giurgiu. Unii dintre proxeneți le luau pe tinere în căsătorie și profitau de naivitatea lor pentru a obține sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de către tinere, banii fiind investiți în achiziționarea de autoturisme, imobile sau accesorii de lux.

Totodată, în cursul anului 2017, Enache-Nicușor Dancu, Viorel-Ștefan Grecu, Eugen Pădure și alți suspecți au organizat jocuri de noroc pe raza municipiului Giurgiu, atât în incinta unui local aparținând suspectului G.O., cât și într-un imobil aparținând fiului acestuia, în scopul inducerii în eroare a participanților prin folosirea unor mijloace frauduloase care să îi ajute să câștige sumele de bani pariate de către ceilalți jucători la poker, barbut sau rummy.

Cu ocazia organizării jocului de poker, membrii grupului foloseau cărți de joc marcate, nedectabile vizual, iar apoi, în timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil, se scanau cărțile joc, folosind un program de analizare rapidă, care comunica utilizatorului cărțile care se vor distribui, apoi persoana care va câștiga jocul. Pentru a influența rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau acționate cu ajutorul unei centuri magnetice.

Totodată, în vederea atragerii victimelor, membrii grupului procedau la pierderea unor sume de bani „pentru a ține jocul” și pentru a da o impresie de corectitudine a jocului.

De altfel, cu ocazia perchezițiilor efectuate de anchetatori, au fost identificate 3 pachete de cărți folosite pentru trucarea jocurilor de poker.

În urma descinderilor efectuate au fost găsite și indisponibilizate sumele de 160.050 euro, 83.190 lei și 2.450 lire sterline. De asemenea, au fost identificate 13 autoturisme, 9 laptopuri, 34 telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, 5 tablete, 6 suporturi de memorie, 2 pistoale cu bile, 2 săbii, 3 cuțite, 1 baton telescopic, o bâtă, 1 spray paralizant, un plic și un borcan conținând o substanță vegetală, un grind de mărunțit substanța vegetală, un plic conținând un praf alb și o pastilă de ecstasy.

Cu aceeași ocazie, a fost identificată la una dintre locuințele percheziționate o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistență și consiliere psihologică cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Inculpații au fost prezentați joi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de alți trei inculpați, procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor BCCO București, SCCO Giurgiu, SCCO Ilfov și al luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenție al Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic al DIICOT, Direcția de Operațiuni Speciale și Institutul Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române.