Clasamentul care confirmă declinul fotbalului românesc: un singur „tricolor” figurează în TOP 100 cei mai promițători jucători din lume

Nivelul fotbalului de românesc a scăzut puternic de-a lungul timpului. Cândva, mulți tineri jucători „tricolori" erau monitorizați de marile cluburi din lume. Astăzi, unul sigur mai figurează în atenția „căutătorilor de talente" și a statisticienilor.

06 apr. 2023, 15:58
Clasamentul care confirmă declinul fotbalului românesc: un singur „tricolor” figurează în TOP 100 cei mai promițători jucători din lume

Observatorul Fotbalului (CIES) a publicat un clasament al celor mai buni tineri jucători din lume, care au sub 23 de ani, fără a lua în calcul primele cinci campionate din lume – Anglia, Italia, Spania, Germania și Franța.

Primii jucători din top sunt trei portughezi, Goncalo Ramos (70 de milioane de euro, Benfica Lisabona), Antonio Silva (66 de milioane de euro, Benfica Lisabona) și Goncalo Inacio (Sporting Lisabona, 62 de milioane de euro).

Următorii sunt Jurrien Timber (Ajax, 57 de milioane de euro), Kenneth Taylor (Ajax, 49 de milioane de euro), Xavi Simons (PSV Eindhoven, 47 de milioane de euro), Mohammed Kudus (Ajax, 44 de milioane de euro), Yuri Alberto (35 de milioane de euro, Corinthians), Orkun Kokcu (34 de milioane de euro, Feynoord), Benjamin Sesko (34 de milioane de euro, RB Salzburg).

În acest clasament, România are un singur jucător, pe Radu Drăgușin, în vârstă de 21 de ani, care evoluează la Genoa. El figurează în coada clasamentului. Transfermarkt îl evaluează la 5 milioane de euro, dar cei de la CIES susțin că 11 milioane de euro este suma corectă care ar trebui plătită pe internaționalul „tricolor”.

Agentul apărătorului de la Genoa, Florin Manea, crede că echipa din eșalonul secund din Italia nu-l vor ceda pe Drăgușin pentru mai puțin de 30-40 de milioane de euro.

 

Radu Drăgușin, piesă de bază în naționala României și la Genoa, în Serie B

 

Radu Drăgușin are 5 selecții pentru echipa națională de fotbal a României și pare că a devenit piesă de bază în centrul defensivei lui Edi Iordănescu, alături de Andrei Burcă.

În Serie B, în actuala stagiune, Drăgușin a bifat 31 de apariții și 3 goluri. Fundașul român este titular meci de meci în Italia.

Drăgușin este doar împrumutat la Genoa. El este jucătorul lui Juventus, adus în Italia de la AS Metropolitan Estudiantes, un club de fotbal din București.

Pe final de campionat, după 31 de etape, Genoa ocupă locul 2 în Serie B, cu 59 de puncte și aste aproape sigură de promovare. Pe primul loc e Frosinone, cu 63 de puncte. Pe 3 e Bari, cu 53 de puncte și pe 4 Sudtirol, cu 52 de puncte. Cagliari, fosta echipă a lui Răzvan Marin, e abia pe 5, cu 46 de puncte, iar Pisa, echipa lui Moruțan, Marius Marin și Adrian Rus, e pe 6, cu 45 de puncte.