Claudiu Manda: Dumitru Iliescu a vorbit despre „atacul statului paralel” asupra instituţiilor fundamentale ale statului

Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, a vorbit joi, la Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI, despre "statul paralel", respectiv despre "atacul statului paralel asupra instituțiilor fundamentale ale statului - CCR, Guvern, Parlament, Justiție", a afirmat, la finalul ședinței, președintele comisiei, Claudiu Manda.

09 nov. 2017, 18:54
Claudiu Manda: Dumitru Iliescu a vorbit despre „atacul statului paralel” asupra instituţiilor fundamentale ale statului

„A vorbit și despre statul paralel în care, în opinia domniei sale, persoanele cele mai importante care conduceau erau domnul Coldea și cu domnul Maior. Și ne-a făcut o prezentare generală și niște elemente punctuale. Ne-a adus în atenție să verificăm încă un stat — Mexic — unde, la fel, a existat o chestiune de protocoale între instituțiile de intelligence și parchet și că este un scenariu care se găsește cumva și în România și ne-a prezentat o persoană care poate să ne spună mai multe detalii în susținerea lucrurilor spuse de domnia sa. A mai spus că știe că domnul Coldea ar fi spus celor din conducerea Guvernului, la vremea respectivă, că dacă se va face autostrada Comarnic — Brașov, vor fi arestați. Lucrul acesta l-a spus în contextul în care încerca să ne transmită că s-a încercat inclusiv influențarea actelor și activităților din Guvern”, a afirmat Claudiu Manda, senator PSD.

Referitor la „atacul statului paralel asupra CCR”, Manda a susținut că Iliescu a adus în atenție un fapt care se știa și din spațiul public — respectiv faptul că fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea ar fi scris la acea vreme detalii despre trei judecători, în final cel anchetat fiind fostul judecător Toni Greblă.

„A spus că inițial erau trei judecători vizați, după care s-a confirmat că a rămas doar domnul Greblă. N-a vrut să detalieze despre ceilalți doi și care ar fi fost eventualele elemente împotriva lor. A adus în atenție și apariția în spațiul public a domnului Maior, care spunea că se fac vinovați cei de la CCR pentru respingerea făcută de CCR a acelei legi”, a adăugat el.

Potrivit președintelui Comisiei SRI, fostul șef al SPP a dat detalii și despre „atacul statului paralel asupra Guvernului”, dar și despre faptul că fostul președinte Traian Băsescu a fost dezinformat în privința unor persoane de către reprezentanți ai conducerii SRI, un exemplu fiind cazul Noricăi Nicolai, respinsă de acesta pentru funcția de ministru al Justiției.

„Și a dat aici o serie de exemple de persoane din Guvern care au fost scoase din zona decizională pe baza unor dosare. (…) Tot în perioada dinainte de 2015. A dat o serie de exemple — a spus că poate să aducă în continuare multe exemple. Unul dintre exemple a fost cazul Atanasiu, care ar fi deranjat niște interese cu bunuri mobile și imobile și că de aceea s-ar fi construit acel dosar împotriva domniei sale soldat cu demiterea, dar nimic mai mult decât atât. A făcut referire inclusiv la implicarea la vremea respectivă a celor din conducerea SRI care îl dezinformau pe domnul președinte, acolo unde aveau interesul ca persoanele respective să nu fie numite pe diferite posturi, că se făcea apel la elemente reale sau mai puțin reale din mapa profesională. A dat exemplul doamnei Norica Nicolai și spunea că cel puțin acele elemente au fost prezentate domnului președinte, în opinia domniei sale unele nereale”, a spus Claudiu Manda.

Tot referitor la „atacul asupra Guvernului”, Manda a arătat că Iliescu a susținut că, din informațiile pe care le are, „se mai pregătește un caz Belina, fiind mai mulți miniștri vizați”.

În ceea ce privește „atacul asupra Justiției”, Iliescu a făcut referire la încercarea unor persoane din fosta conducere SRI de a include la examenele de acces la diferite curți, inclusiv la ÎCCJ, diverse persoane care, dacă nu erau agreate, n-ar fi luat concursul, el dând și exemple în acest sens.

„A făcut referire inclusiv la (…) opunerea celor din SRI, cred că a zis despre domnul Maior, ca domnul Mihai Răzvan Ungureanu să fie numit la SIE”, a mai susținut el.

În ceea ce privește ‘atacul asupra Parlamentului’, Iliescu ar fi declarat că există mai multe categorii, una fiind intenția celor din conducerea SRI pentru a ajunge în Legislativ.

‘A doua — identificarea unor parlamentari care au probleme și care pot să fie sprijiniți să vină în apropierea SRI și folosiți în intenția de a susține anumite legi sau să voteze împotriva altora, dislocarea unor membri ai Parlamentului să fie mutați de la un grup la altul. A spus că exemple sunt foarte multe și va transmite această listă cu numele, exemplele și cu elementele pe care le are. A spus că apropierea de cei din conducerea SRI de la vremea respectivă se făcea fie promițându-le că vor fi sprijiniți, fie identificând diferite probleme în care li se spunea că vor fi ajutați ca aceste probleme să se rezolve în justiție. Și a dat aici diferite nume, referindu-se efectiv și la perioada în care s-a construit un anumit partid politic”, a mai declarat senatorul PSD.

Iliescu a vorbit, potrivit lui Manda, și despre „atacul la adresa drepturilor și libertăților fundamentale”, context în care a afirmat că „există elemente din dosare”, cu referire la cazul Cătălin Voicu, în care ‘transcriptul convorbirilor s-a făcut doar pentru pasaje importante”.

„A mai spus — este o chestiune pe care trebuie să o probăm — că domnia sa are cunoștință de cel puțin un caz în care s-a cerut și obținut un mandat pe legea siguranței naționale a persoanei și anturajului acestuia. Rămâne să verificăm dacă ar fi vorba de un abuz, pentru că orice persoană cu care intra în contact putea să fie monitorizată, și a dat exemplul domnului Voicu. Și mai spunea că motivul pentru care domnul Voicu ar fi fost supravegheat pe legea siguranței naționale era că era vicepreședintele Comisiei de apărare și siguranță națională din Senat și că ar fi avut acces la informații importante de siguranță națională, pentru care exista suspiciunea că ar putea să le predea cuiva. Ar fi putut să fie un motiv bun pentru interceptarea altor astfel de persoane. (…) A mai spus de exemple de persoane — doamna Bica, domnul Voicu, domnia sa și domnul Vâlcov, care, deși au fost invitate să vină la audieri la DNA, au fost ridicate din stradă, din trafic sau după o emisiune, în ideea de a se crea un spectacol”, a afirmat Manda.

Fostul șef al SPP a adăugat că, din cunoștințele sale, există 300 de ofițeri monitorizați pe legea siguranței naționale, ofițeri de informații și decizie din alte structuri din statul român.

„Și se pune întrebarea: dacă au fost monitorizați pe posibile infracțiuni la legea siguranței naționale, ce s-a întâmplat cu aceste dosare? Pentru că, din informațiile domniei sale, nu există niciun dosar construit. (…) Se referea la perioada în care domnii Coldea și Maior conduceau SRI”, a precizat Manda.

Președintele Comisiei SRI a menționat că Dumitru Iliescu s-a referit și la modul în care s-a făcut ‘preluarea sau distrugerea companiilor românești’, chestiunile de detaliu urmând să fie transmise ulterior sau discutate cu parlamentarii din comisie.