Claudiu Manda, şeful Comisiei SRI: Şase milioane de români au fost ascultaţi. SRI: Mandatele au privit 21.000 de persoane UPDATE

Aproape o treime din populația României a fost ascultată de Serviciul Român de Informații, a declarat joi Claudiu Manda, președintele comisiei de control SRI. El susţine că aproximativ 6 milioane de români, printre care și el, au fost vizați de mandate de ascultate între 2006 şi 2016. SRI îl contrazice pe Manda şi prezintă cifre pe care le-a prezentat şi Comisiei SRI: în intervalul menţionat au fost aproape 29.000 de mandate de interceptare, vizând 21.000 de persoane.

31 mai 2018, 13:16
Claudiu Manda, şeful Comisiei SRI: Şase milioane de români au fost ascultaţi. SRI: Mandatele au privit 21.000 de persoane UPDATE

UPDATE Deputatul PSD Oana Florea a dat de înțeles că şeful Comisiei SRI Manda pusese în aceeași oală mandatele pe siguranță națională cu altfel de mandate, care nu țineau de SRI. Totuși, Florea a dat asigurări că situația exactă a cifrelor va fi disponibilă probabil lunea viitoare, odată cu publicarea raportului.

„Și SRI-ul are dreptate, și domnul Manda are dreptate. Cred că s-a înțeles greșit, tocmai din cauză că n-am terminat de pus cap la cap ce am votat astăzi, ca să dăm și în scris. Și probabil că vorbind liber, fiecare înțelege cum vrea.

Cifra pe care noi am avansat-o este cifra totală a mandatelor de ascultare; nu doar a mandatelor pe siguranță națională. Cifra pe care a avansat-o SRI privind mandatele pe siguranță națională e corectă. Dar pe noi ne-a interesat câți oameni au fost ascultați în total – nu doar pe mandate de siguranță națională. Aici intră și mandatele pe care le-a pus în executare SRI-ul – adică mandate tehnice de punere în executare pentru alte instituții, precum și ordonanțele procurorilor de 48 de ore puse pe interceptare. Deci noi am adunat toate aceste feluri de mandate. Ne-a interesat câți au fost ascultați (în total – n.r.), nu câți a ascultat SRI-ul.

Când o să dăm publicității raportul (probabil luni – că stafful lucrează: să taie, să pună ce am votat noi azi, cum ne-am gândit noi azi), acolo se vede că e tabel și grafic – exact pe anii cum a fost defalcat”, a declarat deputata PSDpentru PSNews.ro.

_________________

UPDATE Servicul Român de Informaţii contrazice datele oferite de Claudiu Manda şi anunţă într-un comunicat că în intervalul 2004-2016 au fost emise aproape 29.000 de mandate de securitate naţional, vizând aproape 21.000 de persoane.

„Având în vedere discuțiile din spațiul public referitoare la numărul de mandate de securitate națională solicitate de Serviciul Român de Informații în perioada 2004 – 2016, Biroul de presă comunică următoarele:

În perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale.

Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907.

Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii.

De asemenea, SRI a solicitat pentru 16.175 de persoane, dintre cele 20.907 vizate de mandatele inițiale, completări ale măsurilor tehnice dispuse inițial de instanța de judecată.

Precizăm că aceste date au fost puse la dispoziția Comisiei de Control a SRI, la solicitarea acesteia din noiembrie anul trecut”, se arată în cuminactul SRI.

________________

Preşedintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, joi, că în perioada 2005-2016 mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi. 

Aproape şase milioane de români ar fi fost ascultaţi de Serviciul Român de Informații. Președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a explicat că la Comisie au primit date conform cărora, la nivelul anului 2012, toți membrii Guvernului erau interceptați pe mandate de siguranță națională. De asemenea, cei mai importanți lideri ai Parlamentului au fost interceptați.

„La nivelul anului 2012, întreg Guvernul era interceptat pe bază de mandat de securitate națională. În ceea ce privește Parlamentul, am primit o statistică și observăm că cei mai vocali lideri ai Parlamentului erau interceptați. De asemenea, am întrebat dacă au fost interceptați membrii CSAT, însă la această întrebare nu am primit încă răspuns”, a declarat Claudiu Manda.

El a mai spus că este oportună înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare, care să fie doar o structură care să intermedieze între ooperatori şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere, astfel încât să nu mai existe nicio bănuială că pot să fie interceptate comunicaţiile sau comunicările oamenilor fără să exite un mandat.

Din calculele de la Comisie, Claudiu Manda spune că în perioada 2004-2016 au fost interceptate peste 6 milioane de persoane. Mi se pare niște cifre extraordinar de mari, nu putem să le comentăm noi la Comisie, însă credem că e prea mult, în contextul în care populația activă a României este de 9 milioane de oameni.

”Avem la comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională de la 1395 în anul 2005, până la 3701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori. La nivelul mandatelor per total de acte de autorizare şi supraveghere avem creşteri de la 5000 – 2005, 8000 – 2006 până la cifre de genul peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, o dată cu apariţia deciziei CCR, vorbim de 12.000 în primele două luni de zile. Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă”, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda.

El a mai spus, însă, că cifra mandatelor de interceptare ar putea fi mult mai mare, în condiţiile în care nu a avut acces la datele din 2016 şi 2017.

”Ni se par nişte cifre extraordinar de mari şi de multe. Nu putem să comentăm sau să contestăm noi, la nivelul comisiei, atât timp cât ele au fost stabilite de procurori în temei legal sau de judecători, însă credem că sunt prea multe astfel de ascultări, milioane de oameni ascultaţi în această perioadă, în contextul în care populaţia activă a României este de 9 milioane”, a mai spus Manda.

Cel mai lung mandat de interceptare îl regăsim în dosarul Strutinsky, care a fost interceptat aproape 6 ani. De asemenea, cel mai mare grup de persoane interceptate, 80, îl regăsim în cazul Tăriceanu”, a spus Claudiu Manda.

Claudiu Manda a mai spus că va solicita SRI numărul mandatelor pe securitate naţională.

”Sigur că o să mergem la SRI o să solicităm să ne pună la dispoziţie, pentru că în mod normal aceste documente există. Fie că vorbim de mandatele de securitate naţională, fie că vorbim de mandatele de supraveghere tehnică sau autoritzaţiile pe care procurorii le dădeau pentru perioada aceea de 48 de ore. E o perioadă destul de mare, sunt peste 300.000 de mandate, dar cred că este foarte important ca şi noi, şi românii şi Parlamentul să ştie câte astfel de mandate şi la câte persoane le-au fost restricţionate drepturile în baza acestor mandate. Ne interesează să aflăm exact care sunt cifrele să nu mergem pe aceste presupune de minim 400.000 de mandate plus cele de la DNA şi la nivel de persoană dacă punem 20 de persoane în medie, puteţi să socotiţi şi dumneavoastră câte persoane au fost interceptate. Sigur, sunt persoane interceptate de două ori, trei ori, cinci ori pe un mandat. Pe o medie putem să vorbim de minim şase milioane de români”, a adăugat senatorul PSD.

Pe de altă parte, deputul USR, Lucian Stanciu-Viziteu l-a acuzat pe Claudiu Manda, președintele Comisiei, că a prezentat un raport fără ca în prealabil să-l fi trimis și celorlalți membri spre consultate. “Președintele Comisiei de control a Serviciului Român de Informații a venit astăzi cu un document în comisia de Control pe care ni l-a prezentat ca fiind raportul Comisiei și ne-a cerut tuturor să-l votăm, cu toate că reprezentanții opoziției nu știau ce se află în document”, arată deputul USR, Lucian Stanciu-Viziteu.