Claudiu Năsui dă vina pe Guvernul Orban pentru că granturile europene întârzie. „Acele măsuri promise nu aveau finanțare europeană. Nu e suficient să dai un OUG”

Ministrul Economiei numit de USR a criticat precedentul Guvern condus de Ludovic Orban, din care făcea parte şi Florin Cîţu, pentru că firmele europene nu pot accesa granturile europene, prin intermediul măsurilor 1, 2 şi 3. Claudiu Năsui a dat de înţeles că motivul întârzierii aplicării scheme de sprijin este faptul că "acele măsuri promise nu aveau finanţare europeană".

20 apr. 2021, 11:57
Claudiu Năsui dă vina pe Guvernul Orban pentru că granturile europene întârzie. „Acele măsuri promise nu aveau finanțare europeană. Nu e suficient să dai un OUG”

Claudiu Năsui (USR) a lansat un atac la adresa fostei guvernări PNL, care a fost condusă de Ludovic Orban şi în care Florin Cîţu, actualul premier, a fost ministru al Finanţelor. Întrebat de ce nu pot fi încă accesate granturile europene prin măsurile 1, 2 şi 3, ministrul  Economiei, Antreprenoriatului și Turismului l-a criticat implicit pe precedesorul său, Virgil Popescu.

„Avem nişte blocaje cu care a fost foarte deschis şi transparent care vin faptul că acele măsuri promise nu aveau finanţare europeană. Nu e suficient să dai un OUG în care să spui că UE ne va da bani. Pentru acest lucru, trebuie să ai un contract de finanţare, lucru pe care aceste măsuri nu le-au avut şi de aici şi întârzierile”, a declarat Claudiu Năsui, în cadrul unei dezbateri organizate de Profit.ro.

Cele trei măsuri de sprijin la care a făcut referire Claudiu Năsui au fost iniţiate în 2020, în timpul guvernării Orban.

Citeşte şi: Claudiu Năsui nu exclude o demisie a miniştrilor USR: „Trebuie luată o decizie în forurile de conducere USR-PLUS. Florin Cîţu nu mai are susţinerea noastră”

La începutul lunii februarie, au apărut suspiciuni de fraudă la Ministerul Economiei cu granturile pentru IMM-uri. Principalii suspecţi sunt ministrul USR-ist, Claudiu Năsui, şi apropiaţii săi. Aceştia au avut acces la platforma de înscrieri şi la date confidenţiale pe toată durata înscrierilor. De altfel, la platforma de înscrieri ar fi avut acces şi Paul Ene, preşedintele USR Sector 4, fără să aibă vreo calitate oficială în cadrul Ministerului Economiei, au declarat surse sub protecția anonimatului pentru România TV. În joc sunt peste 500 de milioane de euro, bani destinați salvării firmelor mici și mijlocii din România în contextul crizei generate de pandemia COVID-19.

Dintre cele 531 de proiecte aprobate spre finanțare, 353 au fost depuse în ultimele două zile de la finalul perioadei de înscriere pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. Este vorba despre cele mai multe cu punctaj maxim.

Ceea ce a generat suspiciuni a fost procentul de cofinanţare, considerat cel mai important criteriu de departajare – 50-60%. Pentru că a existat un număr mare de solicitaţi, au fost aplicate criterii de departajare. În aceste condiţii, au fost luate în considerare procentul de confinanţare, cifra de afaceri şi momentul înscrierii.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, ar fi beneficiat chiar de cont de administrator pe platforma gestionată de STS, la scurt timp după ce şi-a preluat mandatul, cu toate că directorii şi şefii de agenţii sunt în mod normal administratori.

Ulterior, Corpul de control al premierului a început verificările la Ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, după ce au existat suspiciuni de fraudă privind modul în care sute de IMM-uri ar urma să obţină bani europeni. Acţiunea de control nu a fost inițiată în urma sesizărilor făcute de ministrul USR-ist Claudiu Năsui, ci la solicitarea premierului Florin Cîţu, în urma dezvăluirilor făcute de România TV.

Nici până la acest moment, Corpul de control al premierului nu a făcut public raportul privind neregulile descoperite.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, în vizorul Corpului de control după suspiciunile de fraudă cu bani pentru IMM-uri, dezvăluite de România TV. Autorităţile vor să afle de ce ministrul USR avea cont de administrator


loading...