Diferenţa dintre salariile de la stat şi cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%

"PSD-PNL cresc din nou salariile la stat pentru că au mult activ de partid salarizat la stat", acuză fostul ministrul al Economiei, USR-istul Claudiu Năsui.

10 aug. 2022, 14:28
Diferenţa dintre salariile de la stat şi cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%

„Diferența dintre salariile de la stat și cele din privat a crescut în ultimii 10 ani cu 464%. Acum câteva luni PSD-PNL a încercat să mărească din nou salariile angajaților la stat prin lege în parlament. Nu a reușit, pentru că USR a atacat legea la curtea constituțională (CCR), iar CCR a amânat decizia până în septembrie. Din păcate, am făcut doar să amânăm inevitabilul. Pentru că sistemul este același. Și PSD, și PNL, au mult activ de partid salarizat la stat. Așa că presiunea pe creșterea salariilor e constantă. Nu contează cât de mari sunt salariile la stat. Ce contează pentru ei e ca acele salarii să crească în continuu.

Citeşte şi: Care sunt bugetarii cărora NU li se vor mări salariile începând cu luna august

„PSD-PNL cresc din nou salariile la stat pentru că au mult activ de partid salarizat la stat”

PSD-PNL cresc din nou salariile la stat. S-au hotărât să crească unele salarii de bază cu 50%. Nuanța „salariului de bază” este importantă, pentru că la el urmează să se aplice toate sporurile. Iar la stat sunt o groază de sporuri. De exemplu, spor de radiație, pentru că în București există rețele GSM. Spor de solicitare neuropsihică, pentru că sunt stresați neuropsihic. Dacă ați văzut, și ei pufnesc în râs când îi întrebi de ele. Dar ce mai contează ridicolul? Că doar nu dau banii lor, dau banii dumneavoastră”, a scris fostul ministru Claudiu Năsui, pe Facebook.

Fostul ministru al Economiei precizează că „din păcate, ordonanța prin care vor crește puternic salariile la stat nu poate fi atacată la CCR de către opoziție”.

„Am citit că un lider din opoziție zice că va ataca la CCR ordonanța prin care PSD și PNL cresc taxele. Nu poate. Tot ce poate să facă este să se roage de Avocatul Poporului să o atace la CCR. Iar acea instituție nu o va face, pentru că e menținută în funcție tot de PSD-PNL”.

Citeşte şi: Salarii mai mari pentru anumiţi angajaţi din august. Anunţ de ultima oră al ministrului Muncii

Fostul ministrul al Economiei Claudiu Năsui a făcut şi o analiză a evoluţiei a salariilor la stat și la privat în ultimii 10 ani.

„Acum 10 ani, salariile la stat erau în medie mai mari decât cele din privat. Dar diferența era mult mai mică decât acum. Între timp, salariile la stat au crescut vertiginos. Pe când cele din privat au crescut în ritm normal, în ton cu productivitatea muncii.

Rezultat? Diferența dintre salariile la stat și la privat a crescut cu 464%. Ați citit bine. Nu e nicio exagerare.
Să nu ne mire că tot mai mulți români s-au săturat de aceste nedreptăți și vor să plece afară. Să nu vă mire că mulți tineri nu mai vor să lucreze în economia reală și vor la stat. Unde ar avea nu numai salarii mari, dar și o tonă de beneficii și un loc de muncă stabil. Tinerii s-ar duce cu încredere, și ar fi bine pentru țară, pentru modernizarea ei, doar că, nu știu ei, posturile la stat sunt date dinainte pentru rudele și cumetriile PSD-PNL”, a conchis Claudiu Năsui.