Claudiu Năsui îl atacă pe Cîţu înainte de moţiunea de cenzură: „Pe ultima sută de metri face un cadou de rămas bun bugetarilor şi celor cu pensii speciale”

Fostul ministru all Economiei Claudiu Năsui îl acuză pe Florin Cîţu că prin creşterea salariului minim pe economie îi îmbogăţeşte, de fapt, pe beneficiarii de pensii speciale.

04 oct. 2021, 16:50
Claudiu Năsui îl atacă pe Cîţu înainte de moţiunea de cenzură: „Pe ultima sută de metri face un cadou de rămas bun bugetarilor şi celor cu pensii speciale”

Claudiu Năsui mai arată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că salariile trebuie crescute prin eliminarea de taxe, la care, susţine fostul ministru, suntem pe primul loc în Europa.

”Pe ultima sută de metri, Florin Cîţu face un cadou de rămas bun bugetarilor şi celor cu pensii speciale, în loc să aplice programul de guvernare şi să mărească real veniturile populaţiei. În ultimele şedinţe de guvern de dinaintea moţiunii, guvernul echipei câştigătoare pune pe ordinea de zi, la repezeală, o hotărâre de guvern prin care creşte cu un oarecare procent salariul minim pe economie. De ce are statul interes să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare? În primul rând pentru că atunci când creşte salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumătate merg la angajat şi jumătate merg la stat. Creşterea salariului minim este o metodă de a creşte banii pe care îi ia statul şi de a diminua banii întreprinderilor private.

Toate salariile bugetarilor sunt exprimate în termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar dacă această lege se referă la personalul angajat în structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la rândul său depinde de legea 153/2017. În final, toate vor creşte”, afirmă fostul ministru USR-PLUS.

Potrivit lui Claudiu Năsui, ”şi mai grav este faptul că, prin această măsură, creşte şi nivelul pensiilor speciale, pentru că toate pensiile speciale sunt legate de salariul în plată”.

Claudiu Năsui: „Pensiile speciale sunt legate de salariul din categoria respectivă, de aceea cresc mult mai alert decât cele normale”

”Pensia contribuabililor normali este legată numai de contribuţie. Pensia lor specială este legată de salariul din categoria respectivă. Alt privilegiu care explică de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decât pensiile normale”, arată Năsui.

Năsui mai afirmă că de aceea un guvern socialist creşte salariul minim brut şi îl impozitează masiv, şi adaugă că, ceea ce ar trebui să facă un guvern liberal este să lase mai mulţi bani oamenilor care muncesc, potrivit News.ro.

”Să crească salariul minim net, cel care contează cu adevărat, prin a elimina din povara fiscală care apasă pe el. Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim. De aceea ne gonim forţa de muncă din ţara. De aceea avem penurie de forţă de muncă. De aceea suntem campioni la sărăcie în muncă. De acolo ni se trag multe rele. Dacă actualul guvern era liberal, nu ar fi mărit salariul minim brut, ci l-ar fi scutit de taxele enorme pe care tot el le impune. Adică ar fi început să aplice programul de guvernare. În felul acesta ar fi crescut salariile tuturor românilor indiferent că sunt bugetari sau în privat şi am fi ajutat mediul de afaceri să treacă prin criză”, scrie în postare Clausiu Năsui.

Citeşte şi: Planul lui Iohannis pentru nominalizarea premierului după moţiunea de cenzură. Cine va fi propunerea preşedintelui de prim-ministru de sacrificiu


loading...