Clemenţă pentru criminali. Familia jurnalistului Jamal Khashoggi a anunţat că îi iartă pe ucigaşii acestuia

Copiii lui Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit asasinat în octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din metropola turcă Istanbul, au anunţat vineri că îi iartă pe ucigaşii tatălui lor.

22 mai 2020, 06:01
Clemenţă pentru criminali. Familia jurnalistului Jamal Khashoggi a anunţat că îi iartă pe ucigaşii acestuia

Noi, fiii martirului Jamal Khashoggi, anunţăm că îi iertăm pe cei care l-au ucis pe tatăl nostru„, a scris pe Twitter Salah Khashoggi, fiu al fostului jurnalist de la Washington Post. Nu se cunosc încă efectele legale ale acestui anunţ postat de Salah Khashoggi (foto, stânga), care locuieşte în Arabia Saudită.

Jamal Khashoggi, critic al regimului saudit după ce fusese unul din apropiaţii acestuia, a fost asasinat şi tranşat la 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde se dusese pentru a recupera un document.

Potrivit Turciei, Khashoggi a fost strangulat, iar apoi corpul său a fost dezmembrat de un comando de 15 persoane. Rămăşiţele editorialistului de 59 de ani nu au fost niciodată găsite.

După ce au negat asasinatul, iar apoi au avansat mai multe versiuni contradictorii, autorităţile de la Riad au afirmat că omorul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat de capul lor şi fără ordin din partea unor înalţi conducători.

Citeşte şi Arabia Saudită, în pragul loviturii de stat. Trei prinţi au fost arestaţi

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (foto, dreapta), poreclit MBS, a fost desemnat de responsabili turci şi americani ca fiind comanditarul crimei. El a spus mai târziu că îşi asumă responsabilitatea omorului, dar a negat că ar fi avut cunoştinţă de el înainte de comiterea crimei.

La capătul unui proces lipsit de transparenţă în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi trei la pedepse cu închisoarea. Unsprezece persoane au fost inculpate.

Salah Khashoggi a indicat că are „deplină încredere” în sistemul judiciar saudit, criticând opozanţii care – potrivit lui – încearcă să exploateze acest caz.

Washington Post a scris în aprilie 2019 că urmaşii jurnalistului asasinat, inclusiv Salah, au primit case de mai multe milioane de dolari şi erau plătiţi cu mii de dolari pe lună de autorităţi. Familia a dezminţit atunci.

În urmă cu o lună, justiţia turcă a lansat urmăriri judiciare împotriva a 20 de persoane, între are doi apropiaţi ai MBS, ex-consilierul Saud al-Qahtani şi fostul număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, identificaţi drept comanditari ai asasinatului.