Clericul Fetullah Gulen condamnă vânătoarea de vrăjitoare ce a urmat puciul eşuat de la Ankara

Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia, a negat din nou că ar fi fost implicat în această acţiune "josnică" şi a condamnat "vânătoarea de vrăjitoare" iniţiată de Administraţia Recep Erdogan după evenimentele din iulie 2016.

15 iul. 2017, 11:48
Clericul Fetullah Gulen condamnă vânătoarea de vrăjitoare ce a urmat puciul eşuat de la Ankara

„Acuzaţiile la adresa mea în legătură cu această tentativă de lovitură de stat sunt fără temei, calomnii motivate politic”, a declarat Gulen, un fost aliat al preşedintelui Erdogan şi care din anul 1999 locuieşte în Statele Unite.

„Reiterez faptul că personal condamn acest puci josnic şi autorii lui”, a adăugat clericul, care a denunţat şi „vânătoarea de vrăjitoare iniţiată pentru a elimina pe oricine pare lipsit de loialitate faţă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi regimul lui”.

Gulen a făcut aceste afirmaţii cu o zi înainte de prima comemorare a tentativei eşuate de lovitură de stat din Turcia, potrivit Mediafax.

În urma evenimentelor din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.

Deşi activiştii, opoziţia şi guvernele occidentale au criticat măsurile punitive, Ankara insistă că este necesar să elimine în totalitate presupusa ameninţare reprezentată de mişcarea clericului Fethullah Gulen.