Client obligat să achite bacşiş de 15% la un local din Centrul Vechi. Prima reacţie a patronului italian

Un client a avut parte de o surpriză neplăcută după ce a luat masa la un local din Centrul Vechi al Capitalei. Când a cerut nota de plată a observat că are de achitat şi un bacşiş de 15%, chiar dacă nu a fost întrebat dacă doreşte acest lucru.

19 ian. 2023, 16:20
Client obligat să achite bacşiş de 15% la un local din Centrul Vechi. Prima reacţie a patronului italian

Client obligat să achite bacşiş de 15% la un local din Centrul Vechi. Originar din Ploieşti, clientul respectiv a povestit că a mers în Centrul Vechi la un restaurant cu specific italian pentru a mânca rapid o pizza, întrucât se grăbea să ajungă la meciul de handbal dintre CSM București și Odense. Când a cerut nota de plată, a observat că pe aceasta era deja trecut bacșișul pe care-l datora acum ospătarului, dar fără să fi fost întrebat înainte!

Citeşte şi: Legea bacșișului. Ce se întâmplă dacă vrei să lași la restaurant bacșiș de peste 15%

„Sâmbătă trecută, am fost la meciul din Liga Campionilor la handbal feminin dintre CSM București și Odense unde am asistat la un super spectacol și m-am convins că a noastră Cristina Neagu e Dumnezeul acestui sport pe pământ. Dar, înainte să ajung la Sala Polivalentă, am vizitat Muzeul de Istorie (am menționat asta ca să mă laud că mă și culturalizez :)). De la atâta „haur” din Tezaurul României de la muzeu mi s-a făcut foame, așa că am ajuns în primul restaurant din zonă (eu, „țăran” de Ploiești, habar nu aveam că era în Centrul Vechi).

Am ales unul cu specific italian – Martina Ristorante, pentru că mă cam grăbeam să ajung la meci și cu o pizza nu prea ai cum să-ți iei țeapă. Toate bune și frumoase, eu am mâncat pizza la care visam – sper ca Leo să nu citească acest text, apoi am cerut nota de plată, menționând că voi achita consumația cu cardul. În timp ce ne scotoceam prin portofele pentru a lăsa vreo 20 de lei, adică 10% din nota de plată estimată de noi la aproximativ 200 de lei, domnișoara a venit cu bonul fiscal pe care figura, alături de mâncare și băutură, bacșișul de 15%. Cu alte cuvinte: indiferent dacă ți-a plăcut sau nu la noi trebuie să ne lași bacșiș, fraiere!

Asta deși legea, pe care o poți găsi rapid pe google, spune că este opțional: „operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei (…) Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”.

Așadar, ar fi fost normal să mi se prezinte o notă de plată și să bifez eu valoarea bacșișului, nu să-l încarce direct pe bonul fiscal. Iniţial, am vrut să cer socoteală pentru această practică nesimțită, de a te obliga să achiți bacșișul. Am renunțat rapid după ce am citit în privirile celor cu care am luat masa mesajul „Pe bune că vrei să faci scandal pentru asta? Plătește și hai să mergem că întârziem la meci!”.

Am plătit, înjurând în gând foamea de bani a ”capitaliștilor” din centrul vechi al vieții, dar m-am jurat că le fac o ”dedicație” aici pentru a atrage atenția asupra acestui gest care cred că va ajunge o ”politică” a majorității localurilor. Închei cu o urare de început de an fiscal: ”Dragi cârciumari, în cazul în care ați descoperit această nouă metodă de a jumuli clienții, sper să vă lovească falimentul și să vă calce ANAF-ul, DSP-ul, OPC-ul, Poliția Locală, DSV-ul și restul de instituții de control unde trebuie să dați voi bacșiș!”, este experienţa trăită de respectivul client, publicată de Observatorul Prahovean.

Citeşte şi: Legea bacşişului a intrat în vigoare, atenţie mare dacă luaţi masa în oraş sau dacă faceţi comenzi de acasă la fast-food. Amenzi de 2.000-4.000 de lei!

După ce păţania a devenit virală, ploişteanul a fost contacta de patronul localului respectiv: „Recunosc, am crezut că omul sună să mă apostrofeze pentru „reclama” făcută, însă discuția a fost una mai mult decât agreabilă. În primul rând, Alati Leo și-a cerut scuze pentru incident și a precizat de mai multe ori că le-a cerut angajaților să întrebe clienții dacă și ce bacșiș vor să dea. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în cazul meu în contextul în care în ziua respectivă a lipsit din localul pe care îl administrează din motive medicale. I-am transms că voi reveni asupra articolului inițial cu punctul său de vedere și mi-a  promis că eroarea respectivă nu va mai fi repetată în restaurantul său. Profit de această ocazie și îi promit, la rândul meu, că la primul drum pe care îl voi avea în Capitală o să-i vizitez din noul localul și o să-i fac cinste cu un Spritz Aperol dacă nu-mi va mai cere bacșiș”.