Cluburile din Liga 1 nu-s de acord să dea bani pentru solidaritate. Prunea: E o manevră comunisto-securistă

Cluburile din Liga I au respins, joi, în cadrul Adunării Generale a LPF, propunerea FRF, ca din drepturile de televizare a meciurilor din primul eşalon să se acorde cinci la sută grupărilor din ligile a II-a şi a III-a. Preşedintele executiv al CSM Poli Iaşi, Florin Prunea, a declarat că ideea FRF reprezintă o manevră "comunisto-securistă" pentru a învrăjbi lumea fotbalului românesc.

27 apr. 2017, 13:37
Cluburile din Liga 1 nu-s de acord să dea bani pentru solidaritate. Prunea: E o manevră comunisto-securistă

În Comitetul Executiv al FRF nu s-a votat. Nu ştiu cine a făcut această propunere, este o diversiune comunisto-securistă. S-a făcut pentru că în Adunarea Generală a FRF să se spună:. Apoi să se spună că e unul acolo, Prunea, care poate va fi candidat la preşedinţia FRF şi nu e de acord să vă dea bani. Persoanei respective îi cer public să iasă să spună ce face cu milionul de euro de la UEFA, care a fost dat în Congresul de la Helsinki pentru dezvoltarea fotbalului. Cu acel milion plus primele după meciul cu Feroe, de sute de mii de euro, părerea mea este că Liga a II-a şi a III-a pot face multe academii de fotbal. Nu o să se facă acest lucru, pentru că banii veniţi de la UEFA, care sunt foarte mulţi, peste zece milioane de euro pe an, nu se duc unde sunt destinaţi, ci se duc în prime persoanle, se cheltuiesc unde se cheltuiesc. Acest lucru trebuie să-l spună el (n.r. – preşedintele FRF, Răzvan Burleanu).

Este o diversiune pentru a învrăjbi familia fotbalului, dar nu va reuşi. Am văzut astăzi o unanimitate, au fost păreri foarte vehemente faţă de acest tupeu inimaginabil al unuia care încasează milioane de euro şi nu dă banii la cluburi. Dar de la anul, când va fi ales noul preşedinte, toţi banii care vin de la UEFA trebuie să ajungă la cluburi„, a declarat Prunea, după Adunarea Generală a LPF.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, la 21 aprilie, că va propune Adunării Generale a FRF, din 27 mai, să voteze „principiul de solidaritate”, care impune distribuirea unui procent de 5 la sută din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I către cluburile din ligile a II-a şi a III-a.

„Vreau să clarific un lucru – FRF nu vrea să-şi finanţeze proiectele sau să-şi plătească salariile din banii de la Liga Profesionistă de Fotbal. Mecanismul de solidaritate în sport este numele dat redistribuirii fondurilor financiare dinspre sportul de elită spre sportul de amatori. Consider că e de datoria noastră să găsim mecanisme de redistribuire la nivelul fotbalului din România. Considerăm că un procent de 5 la sută din drepturile TV încasate astăzi de Liga Profesionistă de Fotbal reprezintă un indicator legitim şi proporţional, bani care să se întoarcă către Liga a II-a şi a III-a, conform acestul principiu.

În Germania, echipele din eşalonul secund primesc 20 la sută din sumele încasate de Bundesliga. În Suedia, procentul este 16 la sută, în Spania de 10 la sută. Azi, în Liga I, ai o medie a bugetelor de 5 milioane de euro, în timp ce la Liga a II-a media bugetelor este de sub 500.000 de euro, deci 10 la sută din bugetele de la Liga I. Acest sistem este cunoscut în întreaga Europă, dar nu a fost aplicat în România. Considerăm că acest procent de 5 la sută reprezintă un indicator legitim. E un principiu care trebuie aplicat”, a explicat, atunci, Burleanu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă grupările din Liga I nu vor fi de acord cu această propunere, Burleau a spus: „Avem o Adunare Generală a Federaţiei Române de Fotbal, care este forul care decide organizarea fotbalistică. Acolo va fi luată această decizie. Noi am colectat aceste propuneri din partea membrilor afiliaţi şi e de datoria noastră să o punem pe agendă, iar membrii afiliaţi să voteze în cunoştinţă de cauză”.