CNA a retras licenţa OTV. Postul nu mai poate emite

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras licenţa audiovizuală a postului OTV din cauza amenzilor acumulate în decursul a patru ani şi rămase neachitate. Televiziunea lui Dan Diaconescu nu mai poate emite.

22 ian. 2013, 13:39
CNA a retras licenţa OTV. Postul nu mai poate emite

Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras, în şedinţa de marţi, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu va mai putea emite.

„Este un abuz de neimaginat, este o măsură care nu se potriveşte cu anul 2013. Este o lovitură de ciomag primitiv în capul libertăţii presei”, a declarat la România TV Florin Condurăţeanu, jurnalist OTV.

Licenţa OTV a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.

Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%).

În anul 2012, CNA a aplicat cea mai drastică sancţiune din istorie, a înjumătăţit licenţa OTV care era deja înjumătăţită în urma altor sancţiuni mai vechi, pentru că televiziunea difuza continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală.

OTV a mai rămas fără licenţă în anul 2001, însă şi-a recăpătat-o tot în urma unei decizii a CNA.

După luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a declarat pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa Consiliului că decizia CNA va fi trimisă postului OTV marţi, „în următoarele 30 de minute”. Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusă în aplicare imediat ce este primită oficial de reprezentanţii OTV.

„În secunda în care decizia pleacă şi este înmânată reprezentantului postului sunt obligaţi să o pună în executare”, a spus Laura Georgescu.

Ea a spus că a propus retragerea licenţei postului OTV pentru că această televiziune a făcut „un abuz unic” în istoria CNA şi în istoria României, respectiv a solicitat instanţei şi a şi primit atribuirea calităţii de „consumator captiv în raport cu CNA”.

A fost un abuz unic în istoria CNA şi, dacă mă întrebaţi, tot jurnalistic vorbind, în istoria României. OTV s-a dus şi a solicitat, în iunie 2012, la Tribunalul Bucureşti, secţia civilă, atribuirea calităţii de consumator captiv în raport de CNA – nu aţi mai auzit, cred, aşa ceva până astăzi – şi prelungirea duratei valabilităţii licenţei după data de 28 martie 2013, când de drept i se opreşte. Ce m-a enervat? M-a enervat lispa de motivare. În motivare, judecătorul îmi dă două definiţii. Ce înseamnă acest consumator captiv, deci omul care nu are pe piaţă alt furnizor la dispoziţie, CNA nefiind într-o relaţie contractuală cu SC Ocram Televiziune SRL, şi doi – faptul că a atribuit CNA calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă, canalizare, telefonie. Pentru aşa ceva n-am nicio problemă să solicit Consiliului ridicarea licenţei”, a explicat Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentinţă definitivă, dar nu am şi caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta şi cu el mai pot întoarce (…) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost prima măsură pe care am luat-o”, a spus Laura Georgescu.

Răspunzând unei întrebări, ea a mai spus că a aflat despre această situaţie în urmă cu trei zile, când a făcut auditul la Oficiul Juridic din CNA.

Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvenţă din data de 28 martie 2012.

În acest sens, la şedinţa de marţi a CNA, reprezentantul postului OTV, Laura Vasilescu, a spus că, în momentul de faţă, proiectul de reorganizare al OTV a fost depus la judecătorul sindic.

„Niciun fel de plăţi nu mai sunt la dispoziţia societăţii şi se vor face numai în funcţie de ce aprobă judecătorul sindic şi administratorul special. Ceea ce vă pot asigura este că prioritare vor fi plăţile către bugetul de stat şi implicit plata amenzilor CNA”, a spus Laura Vasilescu. Ea a mai spus că, anul trecut, conturile societăţii Ocram au fost blocate. „Cel care dispune de banii care intră în societate este numai administratorul special, cu acordul judecătorului, nimeni altcineva din societate nu poate să dispună plăţi”, a spus Laura Vasilescu.

În schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a spus Laurei Vasilescu că OTV a primit adresa CNA şi televiziunea ştia că are amenzi neachitate din anii 2009, 2010, 2011, până pe 28 martie 2012 când societatea Ocram Televiziunea SRL a intrat în insolvenţă, şi amenzi pe 2012.

„M-a fascinat faptul că exact în 28 martie 2012 aţi intrat în insolvenţă, exact cu un an – coincidenţă absolut normală – înainte de 28 martie 2013, când vă încetează valabilitatea licenţei. Şi nu m-aş fi aplecat cu atâta entuziasm asupra cazului dumneavoastră dacă nu aş fi descoperit faptul că în luna iunie a anului 2012 aţi cerut Tribunalului Bucureşti să vă acorde calitatea de consumator captiv în raport de CNA. Şi, de asemenea, aţi cerut prelungirea duratei valabilităţii licenţei până când va fi fost redresat tot ce era economic în neregulă”, i-a spus Laura Georgescu reprezentantului OTV, Laura Vasilescu.

Totodată, Georgescu a întrebat-o pe Vasilescu de ce OTV a solicitat acordarea calităţii de consumator captiv în raport cu CNA.

„Eu, personal, nu pot să vă răspund, pentru că intrarea în insolvenţă a fost cerută de firme care aveau de încasat bani de la Ocram, deci nu a fost voinţa Ocram să intre în insolvenţă (…) Iar expresia pe care aţi menţionat-o aparţine administratorului special (al OTV, n.r.), cel care este delegat să caute o modalitate prin care societatea să-şi achite datoria. Nu aparţine nimănui această formulă. Este o formulă care a fost acceptată şi la Tribunal de judecător”, a spus Laura Vasilescu.

În plus, Laura Georgescu a spus că televiziunea OTV a primit în anul 2009 un număr de 31 de amenzi de la CNA, din care nu a fost achitată niciuna. În 2010, OTV a primit de la CNA 6 amenzi, care au rămas neachitate, în 2011 a avut 13 amenzi care nu au fost achitate, iar în primele trei luni ale lui 2012, postul a avut 2 amenzi care nu au fost achitate.

„Dincolo de calitatea de preşedinte al CNA faţă de ceilalţi membri ai Consiliului, mă interesează să îmi rentabilizez instituţia. Dumneavoastră aţi obţinut printr-un abuz calitatea de consumator captiv în raport de CNA”, a mai spus Laura Georgescu, adresându-se reprezentantei OTV.

La rândul său, Valentin-Alexandru Jucan a spus că a observat în permanenţă din partea OTV o „atitudine de sfidare şi de neglijenţă, nu în ceea ce priveşte CNA, ci în ceea ce priveşte abordarea faţă de telespectator”. „Aţi ajuns să ne consideraţi un furnizor de servicii, în condiţiile în care licenţa este un bun al statului român (…) Mi se pare un lucru inteligent din partea avocaţilor, dar suficient de penibil ca să enunţi acest fapt, ca o licenţă, un bun al statului, să fie considerat un serviciu. Ceea ce mai cred că este evident penibil este să încercaţi ocolirea Legii audiovizualului şi să obţineţi o hotărâre a instanţei care să forţeze acordarea sau prelungirea licenţei (…) Cu alte cuvinte telespetatorii dumneavoastră nu pot să aleagă altceva (…) Este un caz unic şi sper din tot sufletul să fie unic”, a spus Jucan.

Înainte ca membrii CNA să voteze în unanimitate retragerea licenţei OTV, Laura Georgescu, actualul preşedinte al CNA, a mai spus: „Nu se poate să abuzezi atât de tare încât să amesteci permanent realizatorul TV, cu politicianul, cu parlamentarul, cu judecătorul, cu casa de avocaţi, cu executorul sindic, nu se poate. I-am lăsat, s-au întins, au ambalat totul la pachet şi au reuşit un nou abuz. Nu se poate CNA să fie furnizor de servicii, iar SC Ocram Televiziune SRL să fie consumator captiv în raport de CNA. Este premieră în România”.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează şi postul DDTV, unde este de aşteptat să îşi multe emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, după încetarea emisiei OTV.

Licenţa audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licenţa DDTV (DIRECT DIGITAL TV) este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Floştoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%).