CNA a retras licenţele televiziunilor de filme ale Realitatea Media şi licenţa Dolce Movie Fun

Publicat: Joi, 18 Iulie 2013 19:53 // Actualizat: Joi, 18 Iulie 2013 20:22 // Sursa: RTV.net

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a restras, în şedinţa de joi, licenţa audiovizuală a Dolce Movie Fun, deţinută de societatea Romtelecom SA, licenţele audiovizuale ale CineStar, ActionStar şi ComedyStar - televiziunile de filme ale Realitatea Media şi licenţa postului de radio Click FM.

Foto: www.dcnews.ro

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a restras, în şedinţa de joi, licenţa audiovizuală a Dolce Movie Fun, deţinută de societatea Romtelecom SA, din cauză că televiziunea a depăşit termenul de intrare în emisie prevăzut de legea audiovizualului.

Decizia a fost luată în baza articolului 57, alineatul 1, litera a din Legea audiovizualului, care prevede că "licenţa audiovizuală analogică se retrage dacă titularul nu începe difuzarea serviciului de programe, în condiţiile stabilite prin licenţă, în termen de 12 luni de la obţinerea licenţei audiovizuale; Consiliul poate acorda două prelungiri succesive de câte 6 luni în situaţii justificate".

Societatea Romtelecom SA a primit în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului din 28 iunie 2011 o licenţă audiovizuală pentru televiziunea Dolce Movie Fun. Televiziunea ar fi urmat să emită din acelaşi an şi să difuzeze filme de comedie, aventură şi animaţie, după cum a declarat, la respectiva şedinţă a CNA, Vlad Enăchescu, responsabil de canalele proprii ale Romtelecom.

Vlad Enăchescu a spus atunci că prin solicitarea unei licenţe pentru Dolce Movie Fun, Romtelecom vrea să îşi continue dezvoltarea zonei de televiziuni proprii. "După Dolce Sport, Dolce Sport 2 şi Dolce Sport HD, atenţia Romtelecom se îndreaptă şi către zona de filme", a mai spus atunci Enăchescu.

Televiziunea Dolce Movie Fun nu a mai fost însă pusă în funcţiune.

Televiziunile de filme ale Realitatea Media se închid oficial; CNA le-a retras licenţele

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să retragă licenţele audiovizuale ale CineStar, ActionStar şi ComedyStar - televiziunile de filme ale Realitatea Media -, din cauză că acestea şi-au întrerupt emisia mai mult de 90 de zile.

Decizia a fost luată de membrii CNA, în şedinţa de joi, cu unanimatate de voturi, în baza articolului 57, alineatul 1, litera b din Legea audiovizualului, care prevede că "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului".

Cele trei televiziuni de filme ale Realitatea - Caţavencu au primit în 25 septembrie 2008 licenţe audiovizuale de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Ele au fost lansate ca un pachet de televiziuni premium, sub denumirea "CineStar". Televiziunea-lider CineStar, care a dat şi numele întregului pachet de trei posturi, difuza filme de top, retransmise imediat după ce au fost difuzate în cinematografe. În acelaşi timp, ActionStar şi ComedyStar erau dedicate difuzării filmelor de acţiune, respectiv a comediilor. Cele trei televiziuni puteau fi vizionate în sistem pay TV (contra cost) şi nu difuzau publicitate.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de joi, 18 iulie, membrii Consiliului au decis să retragă licenţele audioviziuale ale staţiilor locale din Sibiu şi Turnu-Măgurele ale Radio Guerrilla, un post de radio deţinut tot de Realitatea Media, dar şi ale staţiilor Realitatea TV din Râmnicu-Vâlcea şi Focşani.

Societatea Realitatea Media, care deţinea toate aceste licenţe, se află în insolvenţă din septembrie 2011.

Pe de altă parte, tot în şedinţa CNA de joi, 18 iulie, CNA a retras şi licenţele audiovizuale ale AXA CINEMAR TV din Baia Mare, Vertical TV din Brăila, TV Sinaia, Alpha TV din Focşani, Atlas TV din Cluj-Napoca, Focus TV din Baia Mare, Media TV din Mangalia şi IMPULS din Bacău.

CNA a retras licenţa Click FM; postul de radio se închide oficial

Consiliul Naţional al Audiovizualului a reanalizat, în şedinţa de joi, situaţia licenţei postului de radio Click FM. Potrivit şefului Biroului Licenţe-Autorizări din CNA, Răzvan Frînculescu, dosarul nu a fost completat cu o declaraţie notarială, precum şi cu certificatul fiscal din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat. De asemenea, în urma monitorizări realizate de reprezentanţii CNA în perioada 2 - 5 iulie, s-a observat că postul Click FM nu mai emitea, situaţia nefiind notificată de radiodifuzor.

Astfel, membrii CNA au decis să retragă licenţa Click FM cu şase voturi "pentru" (Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel Buda şi Florin Gabrea ) şi două "împotrivă" (Valentin Jucan şi Cristina Trepcea).

Retragerea licenţei Click FM este echivalent cu faptul că postul de radio se închide oficial.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat, şi în şedinţa din data de 18 iunie, solicitarea societăţii Radio City FM Bucureşti SRL de prelungire cu nouă ani a licenţei audiovizuale a postului de radio Click FM Bucureşti. Licenţa Click FM a expirat pe 22 mai, însă dosarul prin care societatea a cerut prelungirea licenţei a fost depus la CNA în timpul legal.

CNA a rediscutat acest caz, deşi Consiliul a aprobat, în şedinţa din 13 iunie, prelungirea licenţei audiovizuale a Click FM. Împotriva prelungirii licenţei Click FM a votat atunci doar Christian Mititelu, în timp ce restul membrilor CNA prezenţi la analizarea solicitării - Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - au votat pentru prelungirea licenţei acestui post de radio.

Răzvan Frînculescu, şeful Biroului Licenţe-Autorizări din CNA, a declarat atunci că postul de radio Click FM are probleme din punctul de vedere al acţionariatului şi al certificatului fiscal. Acţionarul majoritar, Adevărul Holding SRL, este în insolvenţă, aceasta fiind motivaţia pentru care reprezentanţii postului de radio Click FM nu ar fi putut depune declaraţia notarială şi nici certificatul fiscal, a mai spus Frînculescu.

Pe de altă parte, prezent la şedinţa din 13 iunie a CNA, directorul general al Click FM, Cristian Răileanu, a spus că a fost denunţat contractul dintre Adevărul Holding SRL şi Radio City FM Bucureşti SRL, având în vedere că Adevărul Holding se află în procedură de insolvenţă. Răileanu a mai spus că pe 10 iunie a fost termenul în acest proces, însă pronunţarea s-a amânat pentru luna septembrie.

"Noi, şi vorbim şi în numele acţionarului (Adrian Andrici, n.r.) şi al creditorului, putem să refacem acest brand şi putem să facem din nou acel radio City FM de care cândva 30-40.000 de oameni se bucurau. Nu negăm problemele, legate de parteneriatul cu Adevărul Holding, care, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai nefericite pe care le-am avut în 19 ani de activitate. Acest parteneriat ne-a adus în situaţia asta. Ca Radio City FM să mai funcţioneze ca post de rock independent, avem nevoie de dumneavoastră să putem să rezistăm până în septembrie", a mai spus atunci Cristian Răileanu.

Discuţiile cu privire la Click FM au fost însă reluate în şedinţa din 18 iunie şi au fost foarte tensionate, unii membri ai Consiliului spunând că au votat deja pentru prelungirea licenţei şi nu înţeleg de ce mai trebuie reluată discuţia în acest caz.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus atunci că, dacă licenţa Click FM nu ar fi prelungită, atunci ar trebui retrasă, fapt echivalent cu încetarea emisiei. "Nu am nicio problemă să rediscutăm decizia (de prelungire a licenţei, n.r.), dar decizia a fost luată în limitele legislaţiei audiovizualului", a spus Iorga. Ea a precizat că acest radiodifuzor are o "problemă juridică", care nu îi poate fi imputată. "În cazul de faţă, radiodifuzorul nu s-a făcut vinovat de încălcări grave ale legislaţiei audiovizualului de-a lungul celor nouă ani de licenţă", a spus Narcisa Iorga. Ea a mai spus că, din punctul său de vedere, dosarul nu a fost completat "din motive birocratice".

În schimb, Christian Mititelu a avut în 18 iunie o poziţie similară cu cea din şedinţa din 13 iunie. Mititelu a spus că licenţa Click FM a expirat deja şi nu se poate vorbi despre retragerea licenţei. El a mai spus că "nu există nicio garanţie" că procesul cu trustul Adevărul Holding se va termina în septembrie 2013.

"Nu sunt motive birocratice, sunt criterii care trebuie respectate", a spus şi Laura Georgescu în şedinţa din 18 iunie.

Potrivit Mediafax, la rândul său, Monica Gubernat a propus tot în şedinţa din 18 iunie prelungirea cu 30 de zile a perioadei în care societatea Radio City FM Bucureşti SRL poate să depună la CNA documentele necesare pentru prelungirea licenţei Click FM. "Dacă nu aduc certificatul fiscal (cel mai important dintre documentele care nu au fost depuse, n.r.), vom discuta la momentul respectiv", a mai spus Gubernat. Propunerea Monicăi Gubernat a fost adoptată atunci de membrii CNA.

Pe de altă parte, în şedinţa din 6 septembrie 2011, CNA a aprobat modificarea structurii acţionariatului şi modificarea serviciului de programe din City FM în Click FM. La momentul respectiv, Adevărul Holding era controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. În 2012, Adevărul Holding a fost preluat de omul de afaceri Cristian Burci.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8286
RON
04 Apr
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H