CNAS a tipărit 10 milioane de carduri de sănătate. Află când începe distribuirea lor

Până în prezent au fost tipărite 10 milioane de carduri de sănătate, urmând ca procesul de producţie al acestora să fie finalizat în următoarele două luni, a anunţat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

06 mai 2014, 12:51
CNAS a tipărit 10 milioane de carduri de sănătate. Află când începe distribuirea lor

„Cadrul de sănătate va fi distribuit în acest an. Până în momentul de faţă avem deja tipărite 10 milioane de carduri, urmează în următoarele două luni să fie definitivat acest proces de producţie. În paralel, în următoarele două săptămâni, vom începe procedura de atribuire a serviciilor poştale prin care vor ajunge aceste carduri la populaţie. După procedura de achiziţie publică a serviciilor poştale, pe care o estimăm la două-trei luni începând din toamna acestui an, cardurile vor ajunge la populaţie”, a spus şeful CNAS, Radu Ţibichi.

Potrivit acestuia, chiar din această lună vor fi distribuite ca program-pilot între 5.000 şi 7.000 de carduri, în special bolnavilor care beneficiază de dializă.

Tot din luna iunie, odată cu implementarea pachetului de bază şi a contractului cadru, să fie reorganizate şi administrativ şi anumite structuri ale CNAS, astfel încât să permită ca furnizorii de servicii medicale să nu mai facă atâtea drumuri la Casă pentru operaţiunile obişnuite de decontare şi raportare – şi aici mă refer la implementarea sistemului de facturare electronică, care va fi posibilă din luna iunie„, a spus Ţibichi.

Referindu-se la Dosarul electronic al pacientului, preşedintele CNAS a spus că acest proiect se află în faza finală, el fiind deja testat cu succes.

„Suntem în faza finală a proiectului Dosarul electronic al pacientului. A fost testat cu succes. Până în acest moment peste 300.000 de dosare electronice au fost create în regim de test, urmând ca din luna mai sistemul să fie funcţional şi dat în producţie. Un sistem care va aduce o schimbare de comportament în ceea ce priveşte relaţia dintre pacient şi medic, un sistem care ajută ca banii să fie cheltuiţi cu mai multă transparenţă”, a adăugat reprezentantul CNAS.

Potrivit lui, medicii vor primi sancţiuni dacă nu vor introduce date în acest sistem.

„Este obligatoriu începând cu noul contract-cadru. A fost stabilită o clauză la toate categoriile de furnizori, prin care au obligaţia să furnizeze acest instrument. Şi legislaţia spune la fel. Dacă nu îl folosesc medicii, există sancţiunile prevăzute de lege, care sunt graduale: avertisment, sancţiune pecuniară într-un procent diferenţiat în funcţie de numărul de abateri”, a explicat Radu Ţibichi.