CNAS, anunţ pentru pensionarii care beneficiază de ajutor financiar în ianuarie. Ce se întâmplă cu compensarea medicamentelor

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că ajutorul financiar primit de pensionari în ianuarie nu afectează plafonul privind medicamentele compensate.

03 ian. 2022, 15:52
CNAS, anunţ pentru pensionarii care beneficiază de ajutor financiar în ianuarie. Ce se întâmplă cu compensarea medicamentelor
CNAS, anunţ pentru pensionarii care beneficiază de ajutor financiar în ianuarie

CNAS anunţă că ajutorul financiar primit de pensionari în ianuarie nu-i afectează pe pensionarii care beneficiază de compensarea medicamentelor cu 90%, deoarece acesta nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizaţie socială.

CNAS anunţă că ajutorul financiar primit de pensionari în ianuarie nu afectează plafonul privind medicamentele compensate

Conform reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, din 1 ianuarie, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 lei/lună.

Citeşte şi Talonul de pensie se schimbă. Ce trebuie să ştie toţi cei 5 milioane de pensionari

Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Această decizie face obiectul Hotărârii de Guvern nr.1289/2021, aprobată în 28 decembrie 2021, în scopul creşterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici.

„Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ţine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, precum şi de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, adaugă sursa citată.

Totodată, prin OUG nr. 132/2021 s-a reglementat acordarea, în luna ianuarie a acestui an, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei (art. 1), respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv (art. 2).

„Ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie 2022, potrivit OUG nr. 132/2021, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizaţie socială, acesta suportându-se de la bugetul de stat, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripţii medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%”, a precizat CNAS.

Instituţia a cerut caselor de asigurări din subordine să informeze toţi furnizorii cu care se află în contract şi care eliberează prescripţii medicale în conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr.186/2021) despre modul de aplicare a prevederilor legale.

Citeşte şi TICHETE SOCIALE de 150 de lei pentru pensionari. Cine primeşte 1200 de lei în ianuarie

 


loading...
Partenerii noștri