CNAS, despre haosul creat de cardurile de sănătate: Sistemul nu e blocat, a existat o întârziere în răspuns

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu din luna mai 2015, acesta devenind singurul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. La nivel național, pe parcursul zilei de luni au fost acordate 224.470 servicii medicale și farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fără card de sănătate și 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate.

05 mai 2015, 12:53
CNAS, despre haosul creat de cardurile de sănătate: Sistemul nu e blocat, a existat o întârziere în răspuns

Începând cu 1 mai, mai mulţi medici s-au plâns că nu pot activa cardurile pacienţilor, din cauză că nu le funcţionează cititoarele de carduri. Mai mult, au fost semnalate cazuri în care medicii nu au putut da reţete compensate pacienţilor care nu şi-au activat cardul de sănătate.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că anunţurile care spun că „de la 1 mai nu primiţi servicii medicale, nu mai primiţi reţete” sunt false”. „Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns. (…) Nu am spus că totul este perfect. De peste şase luni spun că trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridică sistemul. Am ajuns la un moment când nu mai merge şi aşa. Vom folosi cardul. Va fi o perioadă în care vor fi probleme, dar, dacă asiguraţii înţeleg că primesc servicii, iar furnizorii că le sunt decontate, atunci vom intra în normal. Aşa a fost şi cu reţeta electronică. Cred că în două săptămâni nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea răspunsul sistemului, dacă nu folosim cardul„, a spus Vasile Ciurchea.

CITELŞTE ŞI: Cum poţi achiziţiona medicamentele de la farmacie cu REŢETĂ COMPENSATĂ, dacă nu ai CARDUL de SĂNĂTATE activat