CNAS: Platforma Informatică pentru cardul de sănătate, din nou funcţională

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat, miercuri, că sistemul informatic pentru cardul de sănătate a fost repus în funcţiune după ce două seri la rând a fost oprit pentru lucrări tehnice. Medicii de familie susţin că sistemul nu a mers în ultimele două săptămâni.

16 mai 2018, 11:00
CNAS: Platforma Informatică pentru cardul de sănătate, din nou funcţională

„Ca urmare a măsurilor întreprinse de CNAS şi de specialiştii IT, (…) Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este funcţională. Acest fapt este confirmat inclusiv de cele 231.816 reţete electronice prescrise, respectiv 228.294 reţete electronice eliberate în ziua anterioară, ceea ce se încadrează într-un flux normal de funcţionare a sistemului informatic.(…) În continuare se efectuează activităţi de analiză, monitorizare, verificare şi consolidare a platformei informatice, iar după parcurgerea acestora urmează a se trece la ridicarea indisponibilităţii”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de CNAS.

Instituţia anunţă că nu au fost pierdute sau deteriorate informaţii legate de pacienţi sau de reţete din baza de date a PIAS.

„Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare: serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare – din data de 7 mai 2018 şi până la remedierea PIAS; serviciul nu a fost semnat cu cardul – din data de 10 mai 2018 şi până la remedierea PIAS. În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite ordin”, se mai arată în comunicatul CNAS.

În ultimele două seri, platforma informatică a fost oprită programat între orele 19:00 şi 24:00 pentru lucrări tehnice de consolidare şi optimizare a funcţionalităţilor.

Potrivit sursei citate, s-au efectuat măsuri de eliminare a fluctuaţiilor sistemului informatic precum şi de operaţionalizare a acestuia.

Aproximativ 20 de medici de la Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov au pichetat, vinerea trecută, sediul CNAS, fiind nemulţumiţi de blocajul din sistemul informatic. Potrivit acestora, sistemul nu mai funcţiona de aproximativ două săptămâni.

Cadrele medicale au precizat, la momentul respectiv, că din cauza blocajului, sistemului informatic nu pot consulta pacienţii şi nu le pot elibera reţete, din motiv că nu pot să verifice dacă persoana este sau nu asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Conform regulamentului, serviciile sunt validate în sistem în termen de 72 de ore de la eliberare, iar dacă procedura nu este îndeplinită, medicii nu primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.