CNATDCU a înregistrat sesizarea profesorului Cristian Dogaru privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a înregistrat sesizarea referitoare la acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, depusă de profesorul Cristian Dogaru. Acesta a făcut plângeri şi în cazul lucrărilor de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Petre Tobă.

08 oct. 2016, 11:06
CNATDCU a înregistrat sesizarea profesorului Cristian Dogaru privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi

Pe 7 octombrie s-a înregistrat pe site-ul CNATDCU o notificare privind teza de doctorat a șefei DNA. Deşi numele expeditorului este şters, notificarea este identică cu cea depusă de profesorul Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Anglia.

Cristian Dogaru este cel care, alături de alţi trei profesori, a despus sesizări privind lucrările de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu şi Petre Tobă.

Potrivit legii, CNATDCU are obligația de a se pronunța în termen de 45 de zile cu privire la sesizările primite cu privire la suspiciunile de plagiat.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat marți, la Parlament, că în cazul în care se va dovedi că teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, e un plagiat „se vor lua exact aceleași decizii aplicate în cazuri similare, potrivit legii”.

„Potrivit legii, va trebui să aplicăm exact aceeași procedură și se vor lua exact aceleași decizii care au fost luate în cazuri similare până acum”, a afirmat Dumitru, întrebat dacă îi se va retrage titlul de doctor Laurei Codruța Kovesi în cazul în care va fi dovedit plagiatul.

Ministrul a precizat că deocamdată nu a primit niciun fel de rezultat final de la Timișoara. „Deocamdată, de la Timișoara nu am primit niciun fel de rezultat final în legătură cu evaluarea tezei de doctorat a doamnei Kovesi. Ceea ce am afirmat public este că vom finaliza această metodologie, pe care o vom pune în dezbatere publică, pe baza căreia vom face evaluarea școlilor doctorale și vom cere să fie evaluate în primul rând acele universități ale căror școli doctorale știm că au avut aceste chestiuni legate de integritate — teze de doctorat care au fost plagiate și în plus unele dintre acestea nici nu au clarificat până la capăt toată situația”, a explicat Mircea Dumitru, prezent marți la o întâlnire cu deputații Comisiei de învățământ.

Întrebat în ce stadiu se află verificările legate de teza de doctorat a șefei DNA, el a arătat că acestea nu sunt finalizate. „În acea sesizare urmau să fie anexate și niște documente care să fie o parte probatorie pentru sesizare. Linkurile către acele documente nu erau active ieri. Așteptăm să se finalizeze. Dacă se va finaliza această sesizare, atunci CNATDCU va intra în acțiune potrivit regulamentului pe care îl cunoaștem. Pe de altă parte, Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat, ieri, că face o verificare a acestei teze de doctorat”, a spus Mircea Dumitru.

Citeşte şi: Dezvăluiri din dosarul plagiatului lui Kovesi. Unde s-a pus la cale protecţia şefei DNA

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a demarat, la finalul săptămânii trecute, proceduri interne pentru clarificarea situației apărute în spațiul public vizavi o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a Codruței Kovesi, a anunțat luni, într-un comunicat de presă, instituția de învățământ superior.

De asemenea, UVT a primit în cursul zilei de luni, 3 octombrie, punctul de vedere al Școlii Doctorale de Drept și a solicitat informații suplimentare pe care le așteaptă în zilele următoare.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat în urmă cu o săptămână că a lucrat șapte ani la teza sa de doctorat și lucrarea a fost întocmită cu respectarea tuturor normelor științifice.

„Teza mea este corectă, este o teză pe care am muncit-o, am lucrat șapte ani la acest doctorat. Am multe articole publicate (…) pe care eu le-am indicat în teză. Cine are îndoieli cu privire la corectitudine nu are decât să facă sesizare. (…) Cine contestă să vină cu probe și să facă sesizare”, a spus Kovesi, la Europa FM.

Șefa DNA a explicat că lucrarea sa de doctorat a fost verificată în anul 2012 de Comisia Națională de Etică, decizia acesteia fiind că nu este vorba de un plagiat.

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat săptămâna trecută la sediul Parchetului General, susținând că depune un autodenunț în care arată că el și mai mulți demnitari ai statului român au falsificat și măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.

În august 2012, Consiliul Național de Etică a decis că Laura Codruța Kovesi, atunci procuror general al României, nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Decizia a fost luată în urma analizei raportului Comisiei tehnice.

Grupul de Investigații Politice și Miliția Spirituală au acuzat-o la acel moment pe Laura Codruța Kovesi că lucrarea sa de doctorat, susținută în decembrie 2011 la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest din Timișoara, cu titlul ”Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”, este un plagiat, susținând că reproduce cuvânt cu cuvânt, fără să citeze, lucrări ale altor autori din domeniu și fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele.

Citeşte şi: Sesizare privind plagiatul lui Kovesi, depusă de aceeaşi persoană care a reclamat şi lucrările lui Ponta, Oprea şi Tobă