CNATDCU: Nu ne ocupăm cu vânătoarea plagiatului. Mediul politic să nu apeleze la noi pentru a-şi rezolva problemele

CNATDCU nu se ocupă cu “vânătoarea plagiatului”, ci analizează doar dosarele în care suspiciunile sunt bine documentate, a declarat luni preşedintele Consiliului. Viorel Barbu a afirmat că mediul politic nu trebuie să mizeze pe CNATDCU pentru a-şi rezolva problemele sau diferendele, iar dacă un om politic vrea să-şi ia o teză de doctorat, trebuie să respecte standardele academice.
Filip Stan
01 aug. 2016, 12:14
CNATDCU: Nu ne ocupăm cu vânătoarea plagiatului. Mediul politic să nu apeleze la noi pentru a-şi rezolva problemele

Preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a spus, după ce a anunţat că membrii Consiliului General al CNATDCU au stabilit că fostul vicepremier Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat, că menirea Consiliului nu este să se ocupe cu “vânătoarea plagiatului”.

”Nu avem încotro, trebuie să o facem, trebuie să luăm în discuţie toate suspiciunile, şi numai cele care apar într-un mod organizat. Sunt cele care sunt depuse la UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării), suspiciunile trebuie să fie documentate şi abia după aceea dosarul ajunge în discuţia Consiliului”, a precizat Barbu, arătând că toate situaţiile sunt analizate “cât se poate de corect şi foarte argumentat”.

Citeşte şi:  Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat. CNATDCU propune retragerea titlului de doctor

Viorel Barbu a subliniat că membrii CNATDCU nu vor să transforme analiza suspiciunilor de plagiat într-un act politic şi a făcut apel la politiceni să nu încerce să îşi rezolve diferendele prin Consiliu.

”Cel puţin nu este intenţia noastră de a transforma acest act într-un act politic şi chiar fac apel la ei şi spun: mediul politic nu trebuie să mizeze pe CNATDCU pentru a-şi rezolva problemele sau diferendele lor. Noi avem criteriile noastre, academice, după asta ne conducem, nu contează nimic altceva. Dacă un om politic doreşte să-şi ia o teză de doctorat, acest lucru este binevenit, dar trebuie să respecte standardele academice”, a mai declarat Viorel Barbu, conform News.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, luni, cu unanimitate de voturi, că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului vicepremier. Gabriel Oprea poate contesta decizia în termen de 14 zile.

În 27 iulie, Consiliului General al CNATDCU a decis definitiv, după ce a analizat contestaţia, că fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a trimis Ministerului Educaţiei recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept.

Viorel Barbu anunţa, în 30 iunie, că la CNATDCU sunt în lucru mai multe sesizări de plagiat, în cazul lucrărilor de doctorat ale lui Petre Tobă, Gabriel Oprea, Robert Negoiţă, Florentin Pandele, Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Mihai Stănişoară, Elena Petrescu, Adela Loredana Popescu, Loredana Radu şi Dumitru Pârvu.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a susţinut teza de doctorat în 2011, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Lucrarea are titlul „Poliţia Română – forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost susţinută pe 15 februarie 2011.

Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut CNATDCU să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Fostul inspector-general adjunct al Poliţiei Române, ieşit recent la pensie, chestorul Dumitru Pârvu, a devenit doctor cu aportul lui Gabriel Oprea în baza tezei „Modalităţi de gestionarea a crizelor în domeniul ordinii publice care pot afecta securitatea naţională a României”, susţinută în 2007. Surse din cadrul Academiei de Poliţie arată că Pârvu a devenit doctor în doar şapte luni, iar teza ar avea elemente de plagiat.

Gabriel Oprea a fost profesor şi îndrumător de doctorate la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar din iulie anul trecut, mai mulţi dintre doctoranzii lui, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzaţi de plagiat. O parte dintre ei au cerut să li se retragă titlul de doctor, printre aceştia fiind fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al Parchetului instanţei supreme, Bogdan Licu,, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de Interne Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu, nepoata lui Oprea şi fostă avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, şi fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta, Mihail Tudose.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu! Omul care l-a susținut în campania din 2024 spune ce făcea înainte de 1989
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Ce să nu faci atunci când te întâlnești cu ursul în pădure. Autoritățile române fac apel la populație
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mesajul de pe WhatsApp care îți fură banii. Capcana care lovește România
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane