CNBC prezinta Romania ca „Tigrul” din Europa de Est

Victor Ponta, într-un interviu pentru CNBC: Pregatirile pentru aderarea la zona euro - o explicatie pentru avansul economic de top pe care il inregistreaza Romania.

18 nov. 2013, 13:19
CNBC prezinta Romania ca „Tigrul” din Europa de Est

Romania depune toate eforturile pentru a fi pregatita sa adere la zona euro – aceasta este explicatia pe care premierul Victor Ponta a oferit-o rezultatelor economice foarte bune ale tarii, care inregistreaza una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, in cadrul unui interviu pentru postul britanic CNBC.  

„Cred ca zona euro nu are nevoie de un alt jucator slab si de aceea trebuie, in primul rand, sa ne pregatim. Insa angajamentul politic este sa aderam la zona euro si cred ca acest lucru ar fi in avantajul Romaniei, dar si al celorlalte tari din UE”, a afirmat Victor Ponta pentru CNBC. 

CITEŞTE ŞI

Şeful Fondului Proprietatea, la CNBC: România poate fi noul star al regiunii

Prim-ministrul a adaugat ca Romania trebuie sa fie „absolut pregatita sa adere la zona euro in termeni de cifre economice, inflatie si forta de munca”. 

Cunoscuta drept „tigrul” Europei de Est, Romania a reusit sa inregistreze crestere economica in contextul in care alte piete mai dezvoltate din Europa se lupta in continuare cu recesiunea. Economia a consemnat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii doi ani in al treilea trimestru din 2013, cand a avansat cu 1,6% fata de trimestrul anterior. Comparativ, la nivelul UE cresterea a fost de 0,2%, iar in zona euro de 0,1%. 

Potrivit premierului, Romania este interesata in acest moment sa coopereze cu creditorii internationali in vederea realizarii reformelor cerute si spera sa adere la zona euro, chiar daca regiunea nu prezinta in aceste moment perspective de crestere. 

Victor Ponta a declarat ca tara a fost „complet in afara pietelor” in 2009 si 2010, pana cand Fondul Monetar International si Comisia Europeana a fost de acord sa-i acorde sprijin, iar in prezent emisiunile de obligatiuni guvernamentale sunt suprasubscrise de cinci ori. 

Rezultatele economice pozitive au fost observate si de investitorii straini 

„Am numeroase intalniri cu investitori din intreaga lume si exista un interes in crestere din partea lor pentru Romania. Aici sunt active interesante, iar exemplul Romgaz arata ca interesul este real. Investitorii vor sa investeasca in active romanesti bune”, a spus Ludwik Sobolewski, seful BVB, pentru CNBC.  

Actiunile Romgaz s-au apreciat dupa debutul tranzactionarii pe bursa de la Londra, de saptamana trecuta, iar piata de capital din Romania poate deveni mai „deschisa si prietenoasa” pentru participantii interni si straini, a adaugat Sobolewski.

Citeşte şi: 

CNBC: România – ţară bună pentru investiţii