CNCD a amendat Asociaţia Pride România pentru o piesă de teatru în care s-ar defăima religia ortodoxă

Asociaţia Pride România a primit din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o amendă de 2.000 de lei pentru punerea în scenă a unei piese de teatru în care actorii ar defăima religia ortodoxă.

15 dec. 2019, 21:01
CNCD a amendat Asociaţia Pride România pentru o piesă de teatru în care s-ar defăima religia ortodoxă

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, susţine că a fost încălcată libertatea de conştiinţă în momentul în care actorii, îmbrăcaţi în haine preoţeşti, au mâncat slănină cu ceapă pe o icoană cu Iisus Hristos.

Spectacolul de teatru „Eu sunt! Şi?”, prezentat în cadrul Săptămânii Pride Cluj, a pus pe jar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării după ce mai mulţi spectatori care au văzut montarea spun că le-a fost încălcată libertatea de conştiinţă.

„Eu sunt pentru libertatea de exprimare, dar există limite chiar și în libertatea de creație, vorbim de obiecte de cult religios care au fost puse într-o ipostază care a adus atingere sentimentului religios. Decizia noastră a generat și generează dezbateri, nu am avut cazuistică de acest gen în România, încercăm să identificăm limitele libertății de exprimare. Am adoptat această decizie în unanimitate”, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării.